Saturday , 20 August 2022

Νέοι πράσινοι κάδοι, διαγωνισμοί και GPS στα απορριμματοφόρα – Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για την καθαριότητα

Της Σ. Ξανθοπούλου

“Η καθαριότητα το περασμένο καλοκαίρι αποτελούσε το Νο1 πρόβλημα στην πόλη. Σήμερα έχει κατρακυλήσει στην τέταρτη θέση. Αυτό δε με ευχαριστεί βέβαια. Χαίρομαι ωστόσο με τη δουλειά που έχει γίνει σε διάστημα πέντε μηνών. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και φυσικά δεν υποστηρίζουμε ότι όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε συνέντευξη Τύπου
στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε το σύνολο των παρεμβάσεων και η τωρινή κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης.

«Για πρώτη φορά γνωρίζουμε πόσοι είμαστε, πού είμαστε και τι κάνουμε επακριβώς» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «στόχος μας στο τέλος της τετραετίας όλα να λειτουργούν άψογα και κανείς να μην ασχολείται με την καθαριότητα».

«Έχουμε σχέδιο, προτεραιότητες ιεραρχήσεις. Διαφυλάττουμε το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας αποδεικνύοντας ότι αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική-οι υπάλληλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό» πρόσθεσε και συνέχισε κάνοντας αναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε. «Παραλάβαμε ένα Δήμο εκτός ελέγχου, στα όρια της διάλυσης, να σέρνεται κυριολεκτικά πίσω από την καθημερινότητα, χωρίς σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και κυρίως χωρίς προοπτική στο εξαιρετικό σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

«Σεβόμαστε το γεγονός πως οι δημότες καταβάλουν δημοτικά τέλη και τους οφείλουμε ανταποδοτικά ποιοτικές υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία τους, όπως και των επιχειρήσεων ώστε μαζί να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή» επεσήμανε ο κ. Ζέρβας.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα προστίμων σε όσους ρυπαίνουν δήλωσε πως σε πρώτη φάση θα υπάρξει ενημερωτική καμπάνια, παράλληλα θα ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών διασαφήνιση του νομικού καθεστώτος και ακολούθως θα γίνουν προσπάθειες επιβολής προστίμων σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης
παρουσίασε αναλυτικά όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα δίνοντας έμφαση στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού, τους διαγωνισμούς προμηθειών που είναι σε εξέλιξη και σχεδιάζονται στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΞΑΝΑ πρόκειται να τοποθετηθούν 1000 νέοι πράσινοι κάδοι, θα μπουν νέα δρομολόγια αποκομιδής, θα γίνει καινούργια χωροθέτηση των κάδων ενώ θα εισαχθεί ένα σύγχρονο κέντρο παρακολούθησης μετακινήσεων των απορριμματοφόρων (συστήματα GPS).

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά από διαγωνισμό, πρόκειται να προμηθευτεί υπόγειους κάδους ενώ για τη βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων στοχεύει στο συστηµατικό σάρωµα καθηµερινά σε όλους τις οδούς, την αύξηση συχνότητας πλυσίµατος κάδων, το πλύσιµο δρόµων και πλατειών σε όλες τις κοινότητες, τη δηµιουργία οµάδας ευταξίας και ανακύκλωσης µε στόχο την άµεση παρέµβαση. Θα μηνύει δε, όσους αφαιρούν ανακυκλώσιµα υλικά από τους κάδους παρανόµως. Επιπλέον, για τη βελτίωση της αποκομιδής ο δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στην ανάδειξη της συνευθύνης των δηµοτών, των κατοίκων και των επισκεπτών, των καταστηµάτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.