Στην απόσυρση του εμβολίου της κατά της Covid-19 προχωρά η AstraZeneca σε όλο τον κόσμο, καθώς, όπως λέει, «υπάρχουν πλέον αρκετά νέα εμβόλια, τα οποία στοχεύουν σε νέες μεταλλάξεις του ιού». Η φαρμακευτική εταιρεία είχε ήδη ανακαλέσει από τον Μάρτιο εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το εμβόλιο δεν είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση».
Πότε άρχισαν οι… αντιδράσεις
Παρά τις πρώτες θετικές εντυπώσεις, μέσα στο χρόνο άρχισαν οι τριβές, καθώς πολλές χώρες της Ε.Ε. επέπληξαν την εταιρεία επειδή όπως υποστήριζαν δεν παρείχε τις δόσεις που είχε υποσχεθεί, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ηλικιακό περιορισμό στη χρήση του. Μπαράζ ανακοινώσεων από ρυθμιστικές αρχές, επιστήμονες δημόσιας υγείας, Ευρωπαίους Επιτρόπους και προέδρους κρατών προκάλεσαν σύγχυση στους πολίτες. Η AstraZeneca, ένας κολοσσός στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, κυρίως λόγω της παραγωγής δημοφιλών φαρμάκων κατά του καρκίνου, βρέθηκε αντιμέτωπη με μία σειρά από ενστάσεις.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το εμβόλιο της ΑstraΖeneca χορηγούνταν αρχικά σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών. Ωστόσο τον Απρίλιο του 2021 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως συστήνει τον εμβολιασμό στους πολίτες ηλικίας 30 ετών και άνω. Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να σταματήσει εντελώς ο εμβολιασμός με AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών. Ο βασικότερος λόγος ήταν πως υπήρχε επάρκεια κι άλλων εμβολίων στη χώρα, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις χώρες της Ε.Ε. να αποφύγουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών. Την ίδια περίοδο η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία περιόρισαν το εμβόλιο σε ομάδες ηλικιωμένων, ενώ οι βρετανικές αρχές είχαν συστήσει να μη χορηγείται σε ενήλικες κάτω των 30 ετών.
Από την απόσυρση στην επανεκκίνηση των εμβολιασμών
Τον Μάρτιο του 2021 ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά τις αναφορές για περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενήργησε επείγουσα επανεξέταση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για χρήση και ότι δεν συνδέεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος. Ειδικότερα, η επιτροπή που συστάθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αφού εξέτασε 62 περιπτώσεις εγκεφαλικών φλεβικών θρομβώσεων και 24 περιπτώσεις φλεβικής θρόμβωσης σε σύνολο 25 εκατομμυρίων ατόμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες. Μετά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις οι ευρωπαϊκές χώρες επανεκκίνησαν τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca, ωστόσο στις περισσότερες χώρες υπήρξαν συστάσεις με ηλικιακό περιορισμό.