Eurobank: Η μόνη ελληνική τράπεζα που παραμένει κερδοφόρα από το 1ο τρίμηνο...

Eurobank: Η μόνη ελληνική τράπεζα που παραμένει κερδοφόρα από το 1ο τρίμηνο του 2016 και για κάθε τρίμηνο μετέπειτα

494
SHARE

«Το 2017 ήταν μια χρονιά κατά την οποία Eurobank πέτυχε όλους τους στόχους της και αντιμετώπισε με επιτυχία πολλές προκλήσεις. Αποδείχτηκε έτσι ότι, όταν εξωτερικοί παράγοντες δεν δημιουργούν απαγορευτικές συνθήκες, η Τράπεζα διαθέτει την ορθή στρατηγική, το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγει θετικά οικονομικά αποτελέσματα».

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ergasias SA, Φωκίων Καραβίας από το «βήμα» της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης (φωτογραφία) της τράπεζας και, απευθυνόμενος στους μετόχους πρόσθεσε: «Δέσμευση δική μου, αλλά και όλων των στελεχών και εργαζομένων στη Τράπεζα, είναι ότι θα κάνουμε διαρκώς πράξη το ‘’προτεραιότητα σε εσένα’’, την προτεραιότητα στους πελάτες μας, ώστε η Eurobank να είναι η τράπεζα επιλογής των δυναμικών επιχειρήσεων που θα πρωταγωνιστήσουν στον κύκλο της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Και σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, θέλουμε να είμαστε δίπλα τους για όλες τις ανάγκες, σε όλες τις φάσεις της ζωής ως ένας αξιόπιστος σύμβουλος για την ολιστική διαχείριση της περιουσίας και των οικονομικών τους. Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην πρόοδο της κοινωνίας στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες όπου έχουμε παρουσία. Και μέσα από αυτή τη συμβολή  να δημιουργούμε αξία για εσάς, τους μετόχους μας, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη σας στις πιο δύσκολες συγκυρίες και τη διαρκή στήριξή σας προς την Τράπεζα».

Τα κέρδη

Όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, το 2017, η Eurobank κατέγραψε κέρδη 186 εκατομμύρια, χωρίς να συνυπολογίζονται έκτακτα αποτελέσματα και δραστηριότητες που αποεπένδυσε. Τα βασικά προ-προβλέψεων κέρδη έφτασαν τα 837 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 5,4% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ ο δείκτης κόστος προς έσοδα παρέμεινε σε επίπεδα κάτω του 50%, στο 47,5%. Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,8% του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος του 2017 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (total CAD) στο 17,9%, από τους υψηλότερους στον κλάδο.

Ο κ. Καραβίας επισήμανε ακόμη ότι η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που παραμένει κερδοφόρα από το 1ο τρίμηνο του 2016 και για κάθε τρίμηνο μετέπειτα. «Η συνολική κερδοφορία μας ήταν η καλύτερη στον κλάδο και το 2016 και το 2017. Η κερδοφορία αυτή στηρίχτηκε στην ενίσχυση του core PPI, κατά 32% και 6%, περίπου, το 2016 και 2017 αντίστοιχα, που αποτέλεσε σημαντική επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά.

Οι συνολικές εκταμιεύσεις της Eurobank προς ελληνικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρηματοδοτικά υπόλοιπα προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, είπε ο κ. Καραβίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για καθαρό νέο δανεισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις υπαρχόντων δανείων. Στον τομέα της ναυτιλίας, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων ξεπέρασε το 25%, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να έχει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο από οποτεδήποτε στο παρελθόν.

Συνεργασίες με διεθνείς εταίρους

«Για να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές, αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες συνεργασίας με κορυφαίους διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και το EIF, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), το International FinanceCorporation (IFC)», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογραμμίζοντας ότι συνεργασία της τράπεζας με διεθνείς εταίρους έχει χαρακτήρα στρατηγικής επιλογής σε όλα τα πεδία. Από την αρχή της κρίσης, η Eurobank επισήμανε ότι η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

«Η στρατηγική συμφωνία μας με τη Santander, δίνει τη δυνατότητα σε ελληνικές και κυπριακές εταιρείες-μέλη του Exportgate.gr να ενταχθούν στο Trade Club Alliance, το πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων, στο οποίο η Eurobank συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος, και υποστηρίζεται από διεθνείς Τράπεζες, όπως οι Banco Santander, Nordea, Rabobank, Crédit Agricole, KBC, κ.ά. καλύπτοντας σχεδόν 30 χώρες και ένα ευρύτατο φάσμα αγορών και κλάδων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας και αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την στήριξη των πελατών της και την κάλυψη των αναγκών τους όπως η διεύρυνση της δραστηριότητάς της στο πεδίο των τραπεζοασφαλειών, με στρατηγικό συνεργάτη την Eurolife.

Ψηφιακή εμπειρία

Επίσης, ο κ. Καραβίας επιδήμανε ότι η  Eurobank επενδύεi στην ψηφιακή εμπειρία των πελατών, με πρωτοποριακές υπηρεσίες. «Σύντομα θα προσφέρουμε στους πελάτες μας τα αναβαθμισμένα e-banking, Mobile Banking ενώ παρουσιάσαμε το νέο eurobank.gr και την υπηρεσία v-banking για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω αυτής, που παρέχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο επιχειρηματίας μπορεί να εκτελέσει το σύνολο των τραπεζικών εργασιών και να συνεργαστεί με τον τραπεζικό μας εκπρόσωπο on-line, σε ασφαλές διαδυκτιακό περιβάλλον από το γραφείο του, σημείωσε ο κ. Καραβίας.

LEAVE A REPLY