Eurobank Cyprus Ltd: Συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία με περαιτέρω ενίσχυση οικονομικών δεικτών

Eurobank Cyprus Ltd: Συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία με περαιτέρω ενίσχυση οικονομικών δεικτών

440
SHARE

Ικανοποιητική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, η οποία ανήλθε στα 24,1 εκατ. ευρώ μετά από φόρους ανακοίνωσε η Eurobank Cyprus Ltd («Eurobank Κύπρου») για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Επίσης κατέγραψε:
– Ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) όπως και τον δείκτη κοινών μετοχών (CET1) να ανέρχονται στο 26,4%..
– Σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, με τις καταθέσεις να φτάνουν στα 4.383 εκατ. ευρώ και τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) να ανέρχεται στο 28%.
– Πολύ καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου,με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPEratio στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ΕΑΤ) να παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός, στο 4,5%.
– Αποτελεσματική διαχείριση του κόστους λειτουργίας, με τον δείκτη Κόστους προς Έσοδα στο 30%.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας όπως καταδεικνύεται και από τα διαδοχικά θετικά αποτελέσματα, έχει εδραιώσει την ηγετική της παρουσία στην Κύπρο στους τομείς του Wealth Management, Corporate and Investment Banking, International Business Banking, και Capital Markets.

Με την ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Μιχάλης Λούης, δήλωσε: «Τα επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματά μας, καταδεικνύουν ότι η Eurobank Κύπρου συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία με σταθερά βήματα, έχοντας ως βάση το πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας της και την ορθολογιστική διαχείριση των κινδύνων. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικονομία και τις βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αλλά και να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στη βάση της ανάπτυξης των εργασιών μας. H Eurobank Κύπρου παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας μας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι το άμεσο μέλλον της Κυπριακής οικονομίας είναι ελπιδοφόρο. Ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, η διαχείριση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ούτως ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εκπλήξεις στο μέλλον που μπορεί να προκληθούν τόσο από εξωγενείς όσο και ενδογενείς παράγοντες».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι προοπτικές για την Τράπεζα παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, στο πλαίσιο και της θετικής πορείας της οικονομίας που συνεχίσθηκε τους πρώτους έξι μήνες του 2018. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν 3,9%, σημαντικά υψηλότερος του μέσου ρυθμού στην Ευρωζώνη που ήταν 2,5%, ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν 2,4%. Ο ρυθμός αυτός παραμένει διαχρονικά ο υψηλότερος από το 2008. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησαν προς τα πάνω τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης του 2018 και 2019. Για τα δύο αυτά έτη η Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς 3,6% και 3,3% ενώ το Ταμείο 4,0% και 4,2%. Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,6% το 2019 στη χειρότερη πρόβλεψη, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική πορεία. Και οι δύο οργανισμοί προβλέπουν επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή.
Στον δημοσιονομικό τομέα, το πλεόνασμα του πρώτου επταμήνου του 2018 έφτασε το 2,6% του ΑΕΠ, ενώ στο ίδιο επτάμηνο του 2017, το αντίστοιχο πλεόνασμα ήταν 1,2% του ΑΕΠ.
Οι οίκοι αξιολόγησης συνέχισαν την πολιτική αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας. Τον Απρίλιο η Fitch αναθεώρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΒΒ+, που είναι μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Στη συνέχεια τον Μάιο η DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε BB με θετικές προοπτικές.
Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, εκτός από την διάθεση μέρους τους για την γρηγορότερη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, θα πρέπει να διατίθενται με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με μικρή μείωση του ΦΠΑ, ή με αύξηση του αφορολόγητου ποσού, ή με μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι σε αυξήσεις του κρατικού μισθολογίου.
Η Τράπεζα επίσης θεωρεί σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο οργάνωσης και εργασίας στον δημόσιο τομέα ούτως ώστε να συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σημειώνεται ότι η Eurobank Cyprus Ltd είναι κυπριακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007, διέπεται από όλους τους νόμους και κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

LEAVE A REPLY