Go in Thessaloniki: Τριήμερο… εξωστρέφειας στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 B2B...

Go in Thessaloniki: Τριήμερο… εξωστρέφειας στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 B2B συναντήσεις

423
SHARE

Τα 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να αγγίξουν το 2018 οι συνολικές εκταμιεύσεις της Eurobank προς τις επιχειρήσεις, ενώ για το 2019 η τράπεζα προϋπολογίζει χρηματοδοτήσεις πλέον των 3 δισ. ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας (φωτογραφία), μιλώντας απόψε στην κεντρική εκδήλωση του φόρουμ που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Eurobank «Go International».

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ακόμη ότι «η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περιφέρεια πρώτης επιλογής για την ανάπτυξη των εργασιών μας», ενώ σχολίασε τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται τα τελευταία χρόνια, περί μη παροχής επαρκούς χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, αλλά και για τη συζήτηση γύρω από τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναζωπυρώθηκε από μια αναταραχή, κυρίως χρηματιστηριακού και εξωγενούς χαρακτήρα.

«Στο ζήτημα της εμπιστοσύνης απαντά η παρουσία, σε αυτή την αίθουσα σήμερα, των εκπροσώπων σημαντικών ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που επιλέγουν ως εταίρο σε διεθνές πλαίσιο τη Eurobank και μιλούν, όχι με λόγια, αλλά με την υπογραφή τους σε συμφωνίες μακροπρόθεσμης συνεργασίας. Τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά και ξέρουν πως θα τιμήσουμε και θα ανταποδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Σε ό, τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, γι΄ αυτό ακριβώς ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη και δεσμεύομαι ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε από κοινού τους σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες της κάθε επιχείρησης», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Καραβίας.

Οι εξαγωγές

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, επισήμανε ότι το Go In Thessaloniki, είναι μία πρωτοποριακή συνεργασία της Eurobank με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, ως συντονιστή, και άλλους επιχειρηματικούς φορείς που «δίνει την ευκαιρία στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να αναπτύξουν το διεθνές δίκτυο συνεργασίας τους και να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, βοηθώντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας». Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία των εξαγωγών για φέτος προβλέποντας πως αν συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του εννεαμήνου τότε το 2018 οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν τα 33 δισ. ευρώ έναντι 28,8 δισεκατ. ευρώ το 2017. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ βασικό πυλώνα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας αποτέλεσε ο αγροδιατροφικός κλάδος οι εξαγωγές του οποίου -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΣΣ του ΣΕΒΕ- κατέγραψαν αύξηση κατά 35,4% στο διάστημα 2008-2017, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών ξεπερνάει το 20,0%!

Την κεντρική ομιλία στο Forum πραγματοποίησε ο κ. Francis (Frank) Kelly, Managing Director & Head Government & Public Affairs Americas της Deutsche Bank, με θέμα «Political Risk and the Global Markets: Key Risks and Opportunities in 2019 and Beyond (Ο πολιτικός κίνδυνος και οι Διεθνείς Αγορές: Κίνδυνοι και Ευκαιρίες από το 2019 και μετέπειτα)». Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του κ. Fr. Kelly και του κ. Τάσου Αναστασάτου, επικεφαλής Οικονομολόγου του Ομίλου Eurobank, στην οποία αναπτύχθηκαν οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή, το ρόλο της Τουρκίας και το μεταναστευτικό.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Επιχειρηματική διασύνδεση

Η επιχειρηματική αποστολή Go In Thessaloniki που διοργανώνει η Eurobank, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Αποστολών Go International», πραγματοποιείται φέτος με τη σφραγίδα του Trade Club Alliance, του διεθνούς ψηφιακού δικτύου επιχειρηματικής διασύνδεσης και με τη συμμετοχή κορυφαίων ξένων τραπεζικών στελεχών, από 14 τραπεζικούς ομίλους, με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες.

Το Go In Thessaloniki υποστηρίζεται φέτος και με πλήθος συμμετοχών από το Trade Club Alliance, ενώ η επιλογή της Θεσσαλονίκης επιδιώκει, σύμφωνα με τη Eurobank, να αναδείξει τη δυναμική της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα και τις ισχυρές αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, περισσότερες από 3.000 προκαθορισμένες συναντήσεις B2B μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και θα διαρκέσουν ως και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018. Η πλειονότητα των ξένων αγοραστών έχει προταθεί από τις τράπεζες του Trade Club Alliance και προέρχεται από το πελατολόγιό τους. Πέραν των 60 ξένων αγοραστών που έχουν φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, 80 ακόμα επιχειρήσεις από το εξωτερικό εκπροσωπούνται στις συναντήσεις από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, μέσω της υπηρεσίας Trade Corridor.

Το Go In Thessaloniki τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συν-διοργανώνεται με:
• τη συντονιστική φροντίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ),
• τη συνεργασία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), του ΣΕΒ, σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, σε όλους τους κύκλους του προγράμματος Go International που ξεκίνησε από τη Eurobank το 2009, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 10.000 προγραμματισμένες (B2B) συναντήσεις, ανάμεσα σε 930 αγοραστές και 620 Έλληνες εξαγωγείς, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες διεθνούς δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η επιχειρηματική αποστολή της Θεσσαλονίκης είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά το Go In Athens (Μάρτιος 2016, Αθήνα), και το Go In Crete (Μάιος 2017, Κρήτη) και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 120 Έλληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή με μεγάλους διεθνείς αγοραστές από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Μαλαισία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη και Φινλανδία.

LEAVE A REPLY