S.O.S από Ήπειρο και Θεσσαλία για τη βιωσιμότητα της ντόπιας κτηνοτροφίας και...

S.O.S από Ήπειρο και Θεσσαλία για τη βιωσιμότητα της ντόπιας κτηνοτροφίας και αγροτικής παραγωγής

765
SHARE

Κώδωνα κινδύνου για  οριστική και αμετάκλητη κατάρρευση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο εκπέμπει με ανακοίνωσή της η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ηπείρου (Π.Σ.Ε.), ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη διάσωση της, σε συνέχεια του εξίσου ηχηρού σήματος S.O.S.,  που εξέπεμψε πρόσφατα για τη βιωσιμότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, όπως και για το μέλλον των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτας Πρίντζος.

Σε δραματικό τόνο η Π.Σ.Ε. τονίζει ότι “δίχως κτηνοτροφία στην Ήπειρο, η ύπαιθρος θα αποδομηθεί κοινωνικά και πληθυσμιακά, ενώ παράλληλα θα καλείται να παλέψει την τάση της ερήμωσης, της ανεργίας, της οικονομικής αβεβαιότητας και της αμφισβήτησης” και
επικαλείται και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που  επιβεβαιώνουν τη συνεχή συρρίκνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ήπειρο από το 2009 μέχρι και το 2016 (τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).

“Για την ΠΣΕ – επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση – μια προτεινόμενη κατεύθυνση με ένα νέο κτηνοτροφικό εξαγωγικό προσανατολισμό, με στοχευόμενες επενδύσεις για την Ήπειρο, με συνδυασμό παραγωγικών και ποιοτικών παραμέτρων και με επίσης συνεταιριστική δομή θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον των κτηνοτρόφων. Άλλωστε στην Ήπειρο των σχεδόν 21 τυροκομικών μονάδων, έχει αποδειχτεί ότι η κτηνοτροφία είναι περισσότερο προσοδοφόρα από την γεωργία, καθώς τα κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες μεταποίησης, έχουν υψηλότερη αξία ανά μονάδα βάρους και το περιβάλλον που παράγονται έχει ξεχωριστή πολύ υψηλής αξίας βιοποικιλότητα”.

Παράλληλα, η ΠΣΕ καταγγέλλει την «αναιμική» ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας για την Ήπειρο» και τονίζει ότι  η «Βιολογική Ήπειρος»,  θα μπορούσε να πάρει ένα ίσως καλό ποσοστό επί του συνόλου της παραγωγής, αλλά η όποια παράγωγη πρέπει να ακολουθεί τις τάσεις των πελατών/καταναλωτών και χρειάζεται νέες υποδομές και αντίστοιχες εφαρμογές συστημάτων παραγωγής ISO, εφαρμογές διασφάλισης ποιότητας HACCP κτλ. και ανάλογες ενισχύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτας Πρίντζος,  παρουσιάζοντας την εικόνα που αποκόμισε από περιοδεία, που όπως τόνισε έκανε ο ίδιος σε 40 χωριά της Θεσσαλίας, τονίζει ότι τα προβλήματα των αγροτών έχουν φτάσει πλέον στο απροχώρητο και η φετινή χρονιά θα είναι καταστροφική.

«Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι με 0,70 ευρώ στο πρόβειο γάλα και 0,40 στο αγελαδινό μπορεί να επιβιώσει η κτηνοτροφία; Ότι με 0,13 ευρώ στο κριθάρι και 0,16 ευρώ στο σιτάρι μπορεί να ζήσει αγρότης; Να βγουν να μας το πουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα χωριά – προσθέτει ο κ.Πρίντζος – έχουν ερημώσει, ο αγροτικός κόσμος είναι γηρασμένος και κατά 50% ηλικίες ‘άνω των 65 ετών και καλεί τους υπουργούς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων να πάνε στα χωριά απροειδοποίητα, να δουν ποιά είναι η κατάσταση, να συζητήσουν και να τα λύσουν, τονίζοντας πως “τα προβλήματα δεν λύνονται από τα πάνελ και τις αίθουσες των ξενοδοχείων”.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη να καλλιεργηθεί ο πολύ μεγάλος αριθμός εκτάσεων που ανήκουν στα υπουργεία, έχουν χαρακτηριστεί δημόσιες εκτάσεις και παραμένουν σε χρόνια αγρανάπαυση, για να βοηθηθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος να επιβιώσει.

 

 

 

LEAVE A REPLY