S.O.S για τα Μακεδονικά Σήματα – Άρχισαν τα προβλήματα στις διεθνείς αγορές...

S.O.S για τα Μακεδονικά Σήματα – Άρχισαν τα προβλήματα στις διεθνείς αγορές – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη των φορέων υπό τον ΣΕΒΕ με τη συμμετοχή του προέδρου της ΝΔ

414
SHARE

Τσουνάμι εμποδίων προκαλεί ήδη στις μακεδονικές επιχειρήσεις η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως τονίστηκε στην ευρεία – και ανοιχτή σημειωτέον στα μέσα ενημέρωσης – συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται περιστατικά άρνησης από πλευράς χωρών εκτός Ε.Ε. στα αιτήματα που υποβάλουν ελληνικές εταιρείες για κατοχύρωση σημάτων τους που περιέχουν τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγό του.

Σε σχετικές επισημάνσεις για τέτοια κρούσματα μετά τη Συφωνία των Πρεσών προέβησαν τόσο ο Περιφερειάρχης Κεντρκης Μακεοδνίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο Διευθυντής του Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών στο ΣΕΒ, Δρ.Γιώργος Ξηρογιάννης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως “η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προθάλαμο προβλημάτων για τις μακεδονικές επιχειρήσεις”.

“Δυστυχώς πρέπει να αποδείξουμε γιατί λεγόμαστε Μακεδόνες, πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Σε δηλώσεις του επίσης πριν την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανακοίνωσε ότι με συντριπτική πλειοψηφία το Δ.Σ του Συνδέσμου αποφάσισε να μη συμμετέχει στην επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδέψει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη 2 Απριλίου στη γειτονική χώρα και στη συνέχεια κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην εκδήλωση τόνισε, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς του κ.Τσίπρα, ότι “ο ΣΕΒΕ δεν μπορεί να μείνει θεατής σε ένα έργο που παίζεται για τις επιχειρήσεις και τους εξαγωγείς χωρίς αυτούς. Δεν μας ενδιαφέρουν φιέστες και αποστολές που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια μας”.

Κώδωνα κινδύνου για μεγάλα νομικά ελλείμματα που αφήνει η Συμφωνία των Πρεσπών για τις ελληνικές επιχειρήσεις έκρουσε και ο α΄αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονικης, Μανώλης Βλαχογιάννης, ενώ κατηγορηματικοί για το τσουνάμι των προβλημάτων που η Συμφωνία εγείρει για τς επιχειρήσεις με μακεδονικές αναφορές στις επωνυμίες τους ή στα brands τους ήταν και ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θανάσης Σαρόπουλος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας.

Ο Κ.Βλαχογιάννης επισήμανε μεταξύ αλλων ότι βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών αφενός οι επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας αντλούν το δικαίωμα να αποκαλούνται σκέτο “μακεδονικές”, αφετέρου ότι η όμορη χώρα έχει το δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις για Ελεύθερη Ζώνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήρης Θεοφάνης,  ανέφερε ότι ο ιδιος δεν είναι μεν ειδικός σε θέματα Δικαίου και γνωρίζει ότι μόνο σε ένα λιμάνι στον κόσμο έχει γίνει κάτι αντίστοιχο, συγκεκριμένα στο λιμάνι του Ροζάριο στην Αργεντινή, όπου έχει δοθεί ιδιαίτερη ζώνη σε administrators της Βολιβίας, αλλά τόνισε επίσης πως ελπίζει, ευελπιστεί και πραγματικά το πιστεύει πως δεν θα προκύψει αντίστοιχη κατάσταση. 

Κ.Μητσοτάκης: “Θα κάνω ό,τι μπορώ”

Από την πλευρά του ο προεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως
θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει ότι τα μακεδονικά προϊόντα θα έχουν την προστασία που πρέπει και που απολάμβαναν για δεκαετίες  και τόνισε την ανάγκη χάραξης  μίας συνεκτικής στρατηγικής για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι η ζημιά έχει ήδη γίνει. “Χρειάζεται μία καλά οργανωμένη και ποιοτική επικοινωνιακή στρατηγική τόσο για την προστασία όσο και την περαιτέρω ανάδειξη του μακεδονικού brand name. Ως κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτό με εθνικούς πόρους. Είναι αναμφισβήτητη υποχρέωση η κατοχύρωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και η υποστήριξη μίας ονομασίας που δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε”, πρόσθεσε σχετικά.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, αλλά τα προβλήματα που έφερε με τη Συμφωνία των Πρεσπών μένουν όρθια”, σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κοινή καμπάνια προβολής των Μακεδονικών Προϊόντων από την ΠΚΜ και τον ΣΕΒΕ

Όπως ανακοίνωσαν ο Περιφερειάρχης Κενγτρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδροςτου ΣΕΒΕ, κ.Κωνσταντόπουλος, οι δυο φορείς θα συστρατευθούν – μαζί και με τα Επιμελητήρια της Μακεδονίας – για κοινή δυναμική παρουσία με Μακεδονικά Περίπτερα σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις τροφίμων-ποτών κ.ο.κ. του εξωτερικού, ξεκινώντας από την επικείμενη Έκθεση Fancy Food στις ΗΠΑ, και έπονται η Anuga στη Γερμανία και η  SIAL στο Παρίσι.

LEAVE A REPLY