Sunlight ΑΒΕΕ: Προληπτικά μέτρα σε ακτίνα 15 χλμ. ΒΑ από το εργοστάσιο...

Sunlight ΑΒΕΕ: Προληπτικά μέτρα σε ακτίνα 15 χλμ. ΒΑ από το εργοστάσιο που κάηκε, μέχρι την Παρασκευή

936
SHARE

Η λήψη προληπτικών μέτρων μέχρι την Παρασκευή για τις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου της Sunlight στο Όλβιο της Ξάνθης, που έγινε παρανάλωμα του πυρός αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου.

«Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς – αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook λίγα λεπτά μετά τις 11 απόψε το βράδυ ο κ.Μέτιος – στο εργοστάσιο μπαταριών Sunlight στο Ν. Όλβιο Ξάνθης επισκέφθηκα το σημείο και είχα λεπτομερή ενημέρωση από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ Κωνσταντίνο Χουβαρδά, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Ναθαναήλ Ρήγα και τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχο Μάριο Αποστολίδη.

Στη συνέχεια, συγκαλέσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και μετά από εκτίμηση της κατάστασης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανακοινώσαμε τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας για τις περιοχές βορειανατολικά του εργοστασίου. Τα προληπτικά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οπότε και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που ζητήσαμε να διεξάγει στην περιοχή το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου».

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, Σπύρος Ραψομανίκης και αποφασίστηκε ότι η περιφέρεια σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα  διεξάγει εντατικές μετρήσεις, τα  πρώτα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Παρασκευής.

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά προληπτικούς λόγους, συστήνεται από τις τοπικές αρχές η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Όλβιο, σε ακτίνα 15 χλμ., δηλαδή στις περιοχές: Ν. Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή και οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές. Παράλληλα, τα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες.

Τα μέτρα, τα οποία όπως υπογραμμίζει η περιφέρεια προτείνονται μόνο για προληπτικούς λόγους και για 48 ώρες είναι:

-Πλύσιμο του  περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.

-Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).

-Ο κόσμος και τα  παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.

-Όχι αγροτικές  (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της σύσκεψης εκπρόσωπος της διοίκησης της εταιρείας δήλωσε ότι η εταιρεία εγγυάται όλες τις θέσεις εργασίας, δεν θα απολυθεί κανείς, από αύριο θα είναι όλοι στις θέσεις εργασίας τους και  η εταιρεία θα ξαναφτιάξει γρήγορα το εργοστάσιο καινούριο και ιο μοντέρνο από την αρχή.

Σε ανακοίνωσή της επίσης η εταιρεία δηλώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή και ότι η διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στη 1 σήμερα (Πρωτομαγιά) το μεσημέρι στη μονάδα κατασκευής μπαταριών όλων των τύπων και κατέστρεψε μεγάλο μέρος των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Η εταιρεία Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ ανήκει στον Όμιλο Olympia Group Συμμετοχών, ιδιοκτησίας του κ.Πάνου Γερμανού.

LEAVE A REPLY