Wednesday , 24 April 2024

Αίρεται από 1 Μαΐου – 31 Αυγούστου η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης – Χωρίς μάσκες από 1η Ιουνίου-Πάσχα με μάσκες

Αίρεται από την Πρωτομαγιά και μέχρι και την 31 Αυγούστου η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, τόσο τους ανοιχτούς όσο και τους κλειστούς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας σήμερα το πρωί τον “οδικό χάρτη” χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία. Όσον αφορά, δε, στις μάσκες, έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης τους στους εσωτερικούς χώρους, ενώ από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν με ΚΥΑ.

Το μέτρο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης όπως πρόσθεσε ο κ.Πλεύρης, θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ το Πάσχα θα ισχύσουν τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, «μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Από την 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία. Η επιστροφή μετά τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τη διενέργεια self test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Επίσης από την 1η Μαΐου

θα χρειάζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εργασιακούς χώρους.

Από την 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου 2022 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *