Tuesday , 19 March 2024

Δείτε ποια βοηθήματα δικαιούστε αν δεν λαμβάνετε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

Τρία επιδόματα «μπόνους» σε όσους σταματήσουν να λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ή ακόμη και εάν δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για τα επιδόματα λήξης, μακροχρόνια ανέργων και το ειδικό τριμηνιαίο βοήθημα.

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας

Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμειναν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ) ενώ το ύψος του είναι ίσο με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Επίδομα μακροχρονίως ανέργων

Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος, με ανώτερο διάστημα τους 12 μήνες.

Τριμηνιαίο επίδομα

Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π). Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό ενώ το ύψος του είναι ίσο με 15 βασικά επιδόματα ανεργίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *