Οριστικό τέλος στην καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους βάζει η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς απέρριψε σχετική προσφυγή της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών.
Η απόφαση
Το ΣτΕ έκρινε ότι η μη καταβολή των επιπλέον μισθών εορτών και αδείας δεν παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα ούτε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η απόφαση αφορά περίπου 700.000 εργαζομένους δημόσιο τομέα, σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, και κλείνει –σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο– το ζήτημα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού. Σύμφωνα με το ΣτΕ, «οι δημόσιοι υπάλληλοι υπάγονται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς, λόγω της ιδιαίτερης υπηρεσιακής τους σχέσης με το κράτος, και συνεπώς δεν αποτελούν συγκρίσιμη κατηγορία με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η διατήρηση της αναστολής των «δώρων» δεν προσβάλλει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας ή της ανθρώπινης αξίας ούτε θίγει το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων».
Η θέση της ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ κατά τη συζήτηση της υπόθεσης είχε επισημάνει ότι «η μη επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και ειδικότερα στις αρχές της ανθρώπινης αξίας, της ισότητας, της ισότητας στα δημόσια βάρη και της αναλογικότητας, όπως αντίθετη είναι και σε διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου (Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041/ΕΕ)». Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης η ΑΔΕΔΥ είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι «είναι δυνατή η επαναφορά των τριών δώρων στους δημόσιους υπαλλήλους καθώς υπάρχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα και δεν υπάρχουν πλέον οι οικονομικές συγκυρίες του 2012 που οδήγησαν τότε να κοπούν τα δώρα».
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν