Monday , 16 September 2024

Βόλος: Τα νεκρά ψάρια «νέκρωσαν» τον τουρισμό – Στο 30% οι ακυρώσεις σε ξενοδοχεία – 80%-100% η ζημιά στην εστίαση

Παρ’ ότι η τουριστική σεζόν δεν έχει ακόμη τελειώσει για τις επιχειρήσεις του Βόλου φαίνεται πως το καλοκαίρι και επίσημα έφτασε στο τέλος του. Η εικόνα με τα νεκρά ψάρια και την έντονη δυσοσμία στην παραλία της πόλης έχει οδηγήσει στη μείωση της τουριστικής κίνησης με τους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης να βλέπουν τα τραπεζοκαθίσματά τους άδεια και τους ξενοδόχους να δέχονται συνεχώς τηλεφωνήματα για ακυρώσεις κρατήσεων.

Ακυρώσεις στα ξενοδοχεία
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης αναφερόμενος στις επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού ανέφερε ότι «ήρθε και η ταφόπλακα στον τουρισμό που λέγεται νεκρά ψάρια που δυστυχώς έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν ακυρώσεις. Δεν έχει πληγεί μόνο η περιοχή του Βόλου, έχουν πληγεί οι Αλυκές, το Νότιο και Ανατολικό Πήλιο, γιατί όποιος ακούει και βλέπει όλα αυτά δεν έχει κανένα σκοπό να επισκεφτεί την περιοχή. Υπάρχει ένα 30% στις ακυρώσεις».

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας
Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και αγωγή για δυσφήμηση της περιοχής από το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό. Όπως έχουν καταγγείλει οι επιχειρηματίες κάθε κλάδου, το αποκρουστικό θέαμα στην παραλία του Βόλου που συνοδεύεται από μια έντονη δυσοσμία βλάπτει τον τουρισμό της περιοχής και έχει συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των καταστημάτων τους. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας αναφέρει ότι «συντάσσεται με όλους τους φορείς που αντιδρούν και εκφράζουν την μαζική αγανάκτησή τους όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ένωση της Εστίασης και άλλοι επαγγελματικοί φορείς για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου, δυσφημίζοντας την περιοχή ανά το πανελλήνιο. Αυτό το φαινόμενο θα βάλει την ‘ταφόπλακα’ του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες. Θεωρούμε θετική την εξέλιξη με την οποία η Περιφέρεια μετά από την έκτακτη σύσκεψη υιοθέτησε την πρότασή μας να κλείσει το θυρόφραγμα. Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αγωνία και θλίψη όχι μόνο στα μέλη μας και στους επισκέπτες μας αλλά και στους κατοίκους της Μαγνησίας. Δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του Παγασητικού και του οικοσυστήματός του. Κρίνεται το μέλλον της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας. Επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας».

Εστίαση: Άδεια τραπεζοκαθίσματα
Την ίδια ώρα όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες του κλάδου, τα νεκρά ψάρια έχουν επιφέρει την οικονομική καταστροφή στις επιχειρήσεις τους. Αρκετοί έκλεισαν τα καταστήματά τους καθώς επισκέπτες και κάτοικοι της πόλης αποφεύγουν να πλησιάσουν στο λιμάνι όπου όπου η εικόνα είναι αποτρόπαια και δυσοσμία αφόρητη. «Πλέον η επισκεψιμότητα στη θάλασσα και στα μαγαζιά της παράκτιας ζώνης έγινε απαγορευτική, λόγω της φρικτής εικόνας των νεκρών ψαριών και της ανυπόφορης δυσωδίας. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις σταμάτησαν τη λειτουργία τους», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης. «Καφέ, εστίαση, ξενοδοχεία έχουν πληγεί τρομακτικά. Πολύ μεγάλη δυσοσμία στην παραλία, ένας τεράστιος κλάδος πλήττεται. Τώρα είναι πολύ αργά. Καλλιέργειες, όπως αυτή του αμυγδαλεώνα έχουν εξαφανιστεί. Το οικοσύστημα θα κάνει χρόνια να ξαναβρεί την ισορροπία του», πρόσθεσε ο κ. Μπασδάνης ενώ ανέφερε πως οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις παραλίες του Παγασητικού έχουν δει τον τζίρο τους να πέφτει από 80% έως και 100%.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Να αποφεύγεται η κολύμβηση
Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με έγγραφό της που εστάλη στον δήμο Βόλου συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις ακτές κολύμβησης: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια,Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών και Αμαρυλλίς. Όπως αναφέρει στο έγγραφό της «η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία». Επίσης, παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες Σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές του δήμου Βόλου, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και οι ακτές να πληρούν τα κριτήρια βράβευσης. Η υποστολή έγινε σε ενημέρωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Μοναδικός στόχος είναι πάντοτε η προστασία των λουομένων αλλά και της φήμης του προορισμού ως προς το ίδιο το πρόγραμμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *