Friday , 19 April 2024

Γιατί οι Τούρκοι χρησιμοποιούν για τις παραβιάσεις UAV;

Του Γ. Κατσιάνη

Αν ανατρέξει κανείς στις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ, θα διαπιστώσει ότι καθημερινά όλο και περισσότερα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα (UAV) παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τί συμβαίνει;

Γιατί η Άγκυρα αντικαθιστά σταδιακά τα F-16 με UAV;

Προφανώς, πρόκειται για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας, με την χρήση όλο και περισσότερων UAV σε στρατιωτικές αποστολές.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι όλο και περισσότερα drones χρησιμοποιούνται σε επικίνδυνες αποστολές, όπως ο πρόσφατος θάνατος του αρχηγού της Άλ Κάϊντα, Αλ Ζαουάχρι από αμερικανικό UAV.

Επίσης, το κόστος πτήσης ενός μη επανδρωμένου οχήματος και μάλιστα τύπου Bayraktar είναι υποδεέστερο από το κόστος πτήσης ενός πολεμικού αεροσκάφους.

Υπολογίζεται ότι η Άγκυρα διαθέτει σήμερα περισσότερα από 1.000 drones, την στιγμή που η χώρα μας δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την κατασκευή του πρώτου ελληνικού UAV με το όνομα “Αρχύτας”.

Αντ’ αυτού, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση τριών αμερικανικών UAV, τύπου MQ-9 και εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης των ισραηλινών Heron ενώ η χώρα μας διαθέτει σήμερα τα γαλλικά UAV Sperwer.

Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη της ενίσχυσης της χώρας μας σε UAV, τα οποία θα καλύπτουν τον άξονα του Αιγαίου και θα λειτουργούν ως παράγοντα ασφάλειας για την περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *