Thursday , 25 April 2024

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει και πάλι την ένταση στο Αιγαίο;

Του Γ. Κατσιάνη

Την επιστροφή στο καλοκαίρι του… 2020 φαίνεται ότι επιδιώκει η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την καθημερινότητα στο Αιγαίο.

Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στο 73,5%, ο υψηλότερος από το 1998 μέχρι σήμερα και τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από την ίδρυση του (26,5%), ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει το τελευταίο του «χαρτί» ενόψει των εκλογών του Ιουνίου του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η οποία αποτυπώνεται στις συχνές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την έκδοση νέας Navtex μέχρι τις 14 Ιουνίου σε περιοχή μεταξύ Σκύρου και Άϊ Στράτη.

Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει ο Έλληνας πρέσβης

Σαν να μην έφτανε αυτό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την δήθεν παροχή διευκολύνσεων από τη χώρα μας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK.

«Πρόκειται για ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ωστόσο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η καλλιέργεια τεχνητού κλίματος έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, σε μια προσπάθεια το καθεστώς Ερντογάν να καλύψει τις αδυναμίες που έχει στο οικονομικό πεδίο και ειδικότερα, της καθημερινότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *