Του Γ.Κατσιάνη
Το δρόμο για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού ανοίγει η ομοσπονδία τραπεζοϋπαλληλικών οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), με την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, τριετούς διάρκειας.
Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει την καταβολή από το 2026 και εφεξής σε όλους τους εργαζόμενους μισού επιπλέον κλαδικού μηνιαίου μισθού κάθε χρόνο ως νέα κλαδική παροχή για τα αποτελέσματα προηγούμενης χρήσης των τραπεζών.
“Ο μισός αυτός μισθός αποτελεί συλλογικά συμφωνημένη κλαδική παροχή και δεν συμψηφίζεται με τυχόν υπέρτερες αποδοχές. Τελεί υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες που απασχολούν το 70% και άνω των εργαζόμενων του κλάδου θα διανείμουν μέρισμα στους μετόχους υπό οποιαδήποτε μορφή”, τονίζεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ.
Επιπλέον, για τα έτη 2025, 2026 και 2027, προβλέπονται αυξήσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων που φτάνουν το 12%, σε βάθος τριετίας.
Επίσης, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος τοκετού κατά 25% (από 2.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 2.500 ευρώ) καθώς και του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού (από 231 ευρώ σε 300 ευρώ).
“Η ΟΤΟΕ πίστεψε, επέμεινε και πέτυχε να υπογράψει σύμβαση-σταθμό στη ρευστή τρέχουσα συγκυρία, θωρακίζοντας τα οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, διαμορφώνοντας παράλληλα και τις συνθήκες επέκτασης τους στο μέλλον”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.