Ένα ανθρώπινο ποτάμι χιλιάδων δρομέων από την Πέλλα έως τη Θεσσαλονίκη και τη συμμετοχή έξι δήμων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 6 Απριλίου, ο 19ος Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος». Ο «Μαραθώνιος δρόμος» των 42.150 μέτρων ξεκίνησε από την Πέλλα στις 07:30 το πρωί , ο «Δρόμος Υγείας» 10.000 μέτρων ξεκίνησε στις 08:30 το πρωί από το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων και ο «Δρόμος Υγείας» 5.000 μέτρων ξεκίνησε στις 12:30 μ.μ. από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Κοινό σημείο τερματισμού για όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος ήταν η πλατείας του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Τερμάτισαν οι νικητές του μαραθωνίου των 42.150 από την Πέλλα
Με νικητές τον Γιώργο Μενή και τη Ντενίζ Δημάκη οι οποίοι τερμάτισαν πρώτοι στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών, ολοκληρώθηκε στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη ο μαραθώνιος των 42.150 μέτρων από την Πέλλα στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μ. Αλέξανδρος». Πρώτος έκοψε το νήμα τερματισμού ο αθλητής του ΑΟ Παλαιού Φαλήρου με χρόνο 2:24.20. Δεύτερος τερμάτισε ο Γιώργος Καλαπόδης του ΑΣ Αιγίου Αθηνόδωρος με χρόνο 2:26.24 ανεβαίνοντας στο βάθρο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έπειτα από τη νίκη που κατέκτησε το 2023 και την επίσης 2η θέση που κέρδισε το 2024. Την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Γιώργος Μίνος του Ολυμπιακού με χρόνο 2:26.36. Μεγάλη μάχη έγινε στις γυναίκες, με την 47χρονη Δημάκη αθλήτρια του ΓΑΣ Ιλισός με χρόνο 2 ώρες 53:04. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν η Δανάη Μαρία Σκαλιστήρη, η οποία πέτυχε τον προσωπικό της στόχο να κατέβει για πρώτη φορά κάτω από τις τρεις ώρες με χρόνο 2 ώρες 57:40, και η Νατάσα Γαβρηλόγλου της «OSB Endurance Team» με 3 ώρες 02:08.
Οι δηλώσεις των νικητών
«Ήθελα να απολαύσω τη διαδρομή και το ευχαριστήθηκα πραγματικά. Το είδα σαν προπόνηση. Μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, από το 36ο χιλιόμετρο και μετά, συγκινήθηκα και ανατρίχιασα. Ειδικά όταν μπήκα στη λεωφόρο Νίκης ήταν συναρπαστικό. Ήρθα χωρίς να έχω προετοιμαστεί πολύ και ο χρόνος που σημείωσα είναι ελπιδοφόρος για την συνέχεια. Στόχος μου για φέτος είναι να τρέξω κάτω από τις 2 ώρες 20 λεπτά», δήλωσε μετά την επικράτησή του ο Γιώργος Μενής. «Ξεκίνησα αρκετά συντηρητικά, κατάφερα όμως μετά τα μισά της διαδρομής να βρεθώ στην πρώτη θέση και να παραμείνω σε αυτήν μέχρι το τέλος. Φέτος είχε λίγο κόντρα αέρα στην αρχή, αλλά μπόρεσα να το διαχειριστώ πολύ σωστά και είμαι πολύ ευχαριστημένη για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου», δήλωσε η Ντενίζ Δημάκη.
Οι νικητές στα 10.000 μέτρα
Νωρίτερα το πρωί, με νικητές τον Ορφέα Γιαννάτη και την Αθανασία Κοκκορού ολοκληρώθηκε ο «Δρόμος Υγείας» των 10.000 μέτρων, στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγράμματος του 19ου Διεθνούς Μαραθωνίου Μ. Αλέξανδρος. Ο δρομέας του Ηρακλή τερμάτισε σε 31 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα , ενώ η αθλήτρια του ΣΑΠΚ Νεάπολης σημείωσε χρόνο 34.52. Θέση στο βάθρο των ανδρών εξασφάλισαν επίσης ο Κωνσταντίνος Πασπαλιάρης με χρόνο 31.37 και ο Γιώργος Ματζαρίδης με 31.44). Δεύτερη στις γυναίκες ήταν η Κατερίνα Κουτλή που σημείωσε χρόνο 35.38 και τρίτη η Άννα Μαρία Γκράτσια που τερμάτισε σε χρόνο 38:12. Οι δρομείς ξεκίνησαν από το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και διανύοντας την απόσταση των 10.000 μέτρων τερμάτισαν στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.
Βούλγαρης και Σιούτκα νικητές στα 5.000 μέτρα
Με τη συμμετοχή περίπου 7.000-8.000 δρομέων ολοκληρώθηκε ο «Δρόμος Υγεία και Δυναμικού Βαδίσματος» των 5.000 μέτρων με εκκίνηση το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Την αρχή έκαναν οι τέσσερις συνάνθρωποί μας σε τροχήλατο αμαξίδιο και στη συνέχεια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελουδης σήμανε την εκκίνηση. Οι χιλιάδες δρομείς, έχοντας ως σύμμαχό τους τον καιρό, πλημμύρισαν τους δρομείς της πόλης, με τον Κυριάκο Βούλγαρη του ΓΑΣ Ιλισός με χρόνο 15:36 ο οποίος και τερμάτισε πρώτος. Η πρώτη γυναίκα που έκοψε το νήμα ήταν η Μαρία Σιούτκα, αθλήτρια του Ηρακλή με χρόνο 18:02. Κατά τα άλλα στην κατηγορ’ία των ανδρών τη 2η θέση κατέλαβε ο Κύπριος Νεόφυτος Λεμονάρης με 15:40 και την τριάδα έκλεισε ο Γιάννης Καλογερόπουλος του ΓΣ Ακρίτας 2016 με το χρονόμετρο να γράφει 15:52. Στις γυναίκες τη 2η θέση κατέλαβε η Δέσποινα Γιωτοπούλου του ΓΣ Ηρακλής με 18:19 και 3η η Δέσποινα Φλώκα με19:38
Εκτός αγωνισμάτων
Εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος, στις 8.30 π.μ., μαθητές δημοτικών σχολείων έτρεξαν σε αγώνα δρόμου 1.000 μέτρων με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους έως το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, στην παραλία. Επιπλέον, ακολούθησε πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των μικρών μαθητών καθώς και πρόγραμμα παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων, μετατρέποντας τον 19ο Μαραθώνιο σε μια μεγάλη γιορτή για όλη την οικογένεια. Η διοργάνωση συνδυάζει για άλλη μια φορά την πολυπληθή συμμετοχή με την παρουσία σημαντικών ονομάτων Ελλήνων και ξένων δρομέων οι οποίοι θα επιδιώξουν την κατάρριψη των ατομικών επιδόσεων των γρήγορων διαδρομών του επίσημου αγωνιστικού προγράμματος.
Συμμετοχές και μηνύματα ζωής
Στον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» συμμετείχανν περίπου 15.000 δρομείς από 87 χώρες και πέντε ηπείρους, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως το Πουέρτο Ρίκο, η Νότιος Αφρική, ο Άγιος Χριστόφορος και η Μαλαισία. Το πιο… δυνατό μήνυμα ζωής έστειλαν μέσα από την προσπάθειά τους οι δρομείς που αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο με ΑμεΑ, όπως η ομάδα «Τρέξε Μαζί Μου» με επικεφαλής τον Αχιλλέα Τσακιλτσίδη με πέντε αμαξίδια και επιπλέον με τον δρομέα με τύφλωση Δημήτρη Μπόσκο, καθώς και η «Never Give Up» του Θωμά Τάτσιου με τρία αμαξίδια και τη συνοδεία δεκαεπτά μαραθωνοδρόμων, προσφέροντας σε ανθρώπους με αναπηρία τη χαρά της συμμετοχής.