Από σήμερα τα μεσάνυχτα, Τετάρτη 9 Απριλίου (12:01 π.μ. Ανατολικής Ακτής, 04:01 GMT), οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τους δασμούς σε όλα τα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα στο 104%, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Λευκού Οίκου. Η κίνηση αυτή περιλαμβάνει μια επιπλέον επιβάρυνση 50%, καθώς η Κίνα δεν απέσυρε τους ανταποδοτικούς δασμούς ύψους 34% σε αμερικανικά προϊόντα, που είχε ανακοινώσει ως αντίδραση στις αποφάσεις του Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τραμπ είχε θέσει προθεσμία στο Πεκίνο μέχρι χθες το μεσημέρι, Τρίτη, ώστε να ανακαλέσει τα αντίποινα.
Τι είχε προηγηθεί
Η Καρολάιν Λέβιτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε τους κινεζικούς δασμούς «εσφαλμένους» και ανακοίνωσε πως η αμερικανική απάντηση θα είναι η αύξηση των συνολικών δασμών στο 104% από το πρώτο λεπτό της Τετάρτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την αρχή της προεδρικής του θητείας ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς 20% στις εισαγωγές από την Κίνα. Αν και αρχικά σχεδίαζε να τους αυξήσει κατά 34% από την Τετάρτη, τελικά ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει και επιπλέον 50%, ως απάντηση στις κινήσεις του Πεκίνου. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου διαμήνυσε πως «αντιτίθεται κατηγορηματικά» στην απειλή του Τραμπ για περαιτέρω αύξηση των δασμών, ξεκαθαρίζοντας πως θα λάβει αντίμετρα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Υπουργείο Οικονομικών ΗΠΑ: «Η Κίνα είναι σε αδύναμη θέση»
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, από την πλευρά του είχε δηλώσει πως η Κίνα βρίσκεται σε δυσχερή διαπραγματευτική θέση και χαρακτήρισε την αντίδρασή της ως «μεγάλο λάθος». «Αν έρθουν στο τραπέζι με σοβαρές προτάσεις, μπορούμε να οδηγηθούμε σε καλές συμφωνίες», σημείωσε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους υφιστάμενους δασμούς να παραμείνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση Τραμπ μελετά ποιες χώρες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Κίνα: «Θα παλέψουμε μέχρι τέλους»
Η απάντηση από το Πεκίνο δεν άργησε. Αντιδρώντας στην απειλή Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμού 50%, η Κίνα δήλωσε πως δεν θα υποχωρήσει και θα παλέψει μέχρι τέλους εφόσον οι ΗΠΑ επιμείνουν «στην πορεία της σύγκρουσης». Πλέον, αναμένεται η επόμενή της κίνηση μετά την απόφαση του Τραμπ για το «ακραίο» 104%. Αρχικά το Πεκίνο είχε απαντήσει στον πρώτο γύρο των δασμών με δικά του μέτρα: αντίποινα σε αμερικανικές εισαγωγές, περιορισμούς εξαγωγών σπάνιων μετάλλων και έρευνες κατά αμερικανικών εταιρειών, όπως η Google. Τώρα, όμως, φαίνεται πως προετοιμάζεται για πιο σκληρή στάση: «επέτρεψε» στο γιουάν να υποτιμηθεί, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, ενώ κρατικές επιχειρήσεις παρενέβησαν στην αγορά για να στηρίξουν τις μετοχές. Η είδηση ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία ενδέχεται να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις πρόσφερε κάποια στήριξη στους επενδυτές, όμως η αντιπαράθεση με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου, παραμένει βασική πηγή ανησυχίας. Η κρίση στην αγορά ακινήτων και η αυξανόμενη ανεργία έχουν επηρεάσει σοβαρά την κινεζική κατανάλωση. Παράλληλα, οι υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να ενισχύσουν τις δημόσιες επενδύσεις. Την ίδια ώρα κάποιοι ειδικοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν ιδιωτικές συνομιλίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Σι, παρότι το Πεκίνο δηλώνει ανοιχτό σε διάλογο.