Tuesday , 23 April 2024

Η Αθήνα τελευταίος σταθμός της περιοδείας του αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν – Οι συναντήσεις, το δείπνο, τα θέματα της ατζέντας

Στην Αθήνα αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του που ξεκίνησε από τη Γερμανία, συνεχίστηκε στην Τουρκία και θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα. Στις 19:30 μ.μ. θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και λίγο αργότερα, γύρω στις 21:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί το δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Στο δείπνο θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η ατζέντα
Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα βρεθούν η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προάσπιση της δημοκρατίας. Ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθούν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς υπάρχει και το αίτημα των ΗΠΑ η Ελλάδα να συνδράμει με επιπλέον οπλικά συστήματα. Επίσης η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και ιδιαίτερα η αμυντική συνεργασία θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στις συναντήσεις. Η Αλεξανδρούπολη περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού καθώς οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στη «Σούδα του Βορρά» μια και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και υπάρχει συνεκπαίδευση στη Θράκη, στο πλαίσιο της «Thracian Cooperation» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αύριο Τρίτη, στις 8.30 π.μ. ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον τέταρτο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Στην Άγκυρα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται από χθες στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ. Ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από το σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία. “Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη”, είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *