Friday , 29 March 2024

Η ΔΥΠΑ αγνοεί(!) εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την χορήγηση άδειας προστασίας μητρότητας σε ιδιωτικούς υπαλλήλους

Του Γ. Κατσιάνη

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της χορήγησης ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας φαίνεται ότι εφαρμόζει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) του υπουργείου Εργασίας.

Όπως καταγγέλλουν ο πανελλήνιος σύνδεσμος εργαζομένων στη ναυτιλία και τον τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) και η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), δεν εφαρμόζεται η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία χρήση της εννιάμηνης ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας μπορούν πλέον να κάνουν και οι εργαζόμενες στη ναυτιλία, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4808/2021.

“Αν και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας έχει αποσταλεί από 28/3/2023, με αριθ. Πρωτ: 32553 συνεχίζει να αγνοείται!!! από την ΔΥΠΑ, η οποία δηλώνει ότι δεν τη γνωρίζει, ότι δεν την έχει λάβει. Τα υποκαταστήματα ΔΥΠΑ συνεχίζουν και απορρίπτουν τις αιτήσεις των εργαζομένων ενώ ακούστηκαν και περίεργες δηλώσεις του τύπου «ας λέει η εγκύκλιος, εμείς βρήκαμε παραθυράκι και δεν θα την εφαρμόσουμε»(!!)”, τονίζουν, μεταξύ άλλων στην κοινή τους ανακοίνωση ΠΑΣΕΝΤ και ΟΙΥΕ.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι καλούν την διοίκηση της ΔΥΠΑ να εφαρμόσουν το νόμο “χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, να καλυφθούν και να αναγνωριστεί με αναδρομικότητα για το διάστημα που με ευθύνη τους δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και το δικαίωμα χρήσης σε όσες εργαζόμενες το έχασαν μετά την αλλαγή του νόμου”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *