Σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της πανώλης σε αιγοπρόβατα με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και μετά από σχετικό αίτημα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και θανατωθεί περίπου 4.600 άρρωστα πρόβατα σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής των Μετεώρων και της Ελασσόνας.
Για έξι μήνες
Η ισχύς της απόφασης είναι για έξι μήνες που σημαίνει ότι θα ισχύσει έως και τις 17 Ιανουαρίου 2025. Η συγκεκριμένη Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρειας Θεσσαλίας εκδίδεται λόγω του επαπειλούμενου κινδύνου εξάπλωσης της ζωωνόσου της πανώλης των μηρυκαστικών, που αρχικά εμφανίστηκε στην Π.Ε. Τρικάλων και εξαπλώθηκε και στην Π.Ε. Λάρισας, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσες δράσεις όπως αυτές προβλέπονται στο Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών, και θα συμβάλουν στην αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.
Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει από την πανώλη ο άνθρωπος, ακόμα και αν καταναλώσει κρέας ασθενούς ζώου. Να σημειωθεί ακόμα ότι από μόνος του ο ιός της πανώλης δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον. Ιδίως τώρα που ο καιρός είναι πολύ ζεστός, δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο από λίγες ώρες στο περιβάλλον. Όμως, μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μεταδοθεί η νόσος από το ένα ζώο στο άλλο ιδίως σε περιοχές που χρησιμοποιούνται ως κοινοί βοσκότοποι.
Μεγάλο το οικονομικό πλήγμα
Η αγωνία των κτηνοτρόφων κορυφώνεται την ώρα που οι έλεγχοι από κλιμάκια κτηνιάτρων συνεχίζονται στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι μόνο το ζωικό κεφάλαιο που κινδυνεύει αλλά και οι ζωοτροφές, επομένως το κόστος από μια πιθανή μόλυνση για μια κτηνοτροφική μονάδα είναι δυσβάστακτο και θα σημάνει οικονομική καταστροφή. «Έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων και στην ΠΕ Λάρισας. Αναφερόμαστε σε 2.407 αιγοπρόβατα τα οποία έχουν ήδη θανατωθεί και έχει προχωρήσει η υγειονομική τους ταφή. Τόσο στα Τρίκαλα όσο και στη Λάρισα έχουν οριστεί δυο ζώνες», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στρατάκος. Η Ελασσόνα μαζί με την Μακεδονία είναι οι δυο μεγαλύτερες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρες που παράγουν το περισσότερο ποιοτικό γάλα και κρέας. Στην περιοχή υπάρχουν 460 κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες λόγω τους κρούσματος που εντοπίστηκε κινδυνεύουν να προσβληθούν. Αν η μονάδα προσβληθεί όλα τα ζώα οδηγούνται στο θάνατο. Αν δεν προσβληθεί πολύ δύσκολα, λόγω αυτής της κατάστασης, οι τυροκομικές επιχειρήσεις θα πάρουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους. Τα προϊόντα που επηρεάζονται είναι η φέτα, αλλά και όσα γαλακτοκομικά παρασκευάζονται με πρόβειο γάλα.
Πώς «μπήκε» στην Ελλάδα η πανώλη
Η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες όπου δεν είχε εμφανιστεί η νόσος που οδηγεί στο θάνατο ολόκληρα κοπάδια .Η πανώλη είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένη στη γειτονική Τουρκία. Γι’ αυτό και το αρμόδιο υπουργείο είχε ήδη προχωρήσει σε ενημέρωση των κτηνοτρόφων κυρίως του Έβρου. Το κρούσμα στο Δομένικο έβαλε εκ νέου τις αρχές σε συναγερμό καθώς το μέγεθος της αντιμετώπισης του προβλήματος μεγάλωσε. Από την πρώτη στιγμή οι αρχές προσπάθησαν να βρουν τη διαδρομή που ακολούθησαν από τον Έβρο τα άρρωστα ζώα τα οποία μόλυναν ολόκληρες μονάδες. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία τα επίμαχα ζώα ήρθαν από την Τουρκία και οδηγήθηκαν σε μονάδα του νομού Τρικάλων, η οποία τα διέθεσε σε κτηνοτρόφους. Όπως αποκάλυψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτας «έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς χαρτιά». Ο ιός εξαπλώθηκε και το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο.