Monday , 27 May 2024

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 14 διαδηλωτές για την κοπή δέντρων – Πήραν αναβολή για την ερχόμενη Πέμπτη

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 14 διαδηλωτές οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί όταν δημιουργήθηκε ένταση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν διοργανώσει κατά της απόφασης του δήμου να κόψει τις λεύκες που υπάρχουν στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς και οι οποίες είχαν κριθεί επικίνδυνες. Παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. ‘Ολα έγιναν το πρωί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, με την κατηγορία ότι εμπόδισαν συνεργεία να προχωρήσουν στην κοπή δέντρων πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Η εισαγγελέας πλημμελειοδικών άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για παράνομη βία και επιπλέον στον κατηγορούμενο δημοτικό σύμβουλο (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη») για βία κατά υπαλλήλων (αντίσταση), απόπειρα σωματικής βλάβης, εξύβριση και απειλή. Οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο απ’ όπου πήραν αναβολή για τις 16/3 και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τον δήμο, τα δέντρα που προορίζονταν για κοπή ήταν άρρωστα και έπρεπε να κοπούν. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τοποθετήθηκε με επίσημη δήλωση για την κοπή των δέντρων στην πλατεία Δικαστηρίου τονίζοντας ότι θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες νέες δενδροφυτεύσεις, με πολλαπλάσιο αριθμό νέων δέντρων. Υπογράμμισε σχετικά ότι η διοίκηση του δήμου υλοποιεί μια καλά σχεδιασμένη πολιτική για το πράσινο της πόλης, έχοντας εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ, που κατευθύνονται σε έργα ουσίας. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας «σε ό,τι αφορά τα σημερινά γεγονότα με τις προσαγωγές ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ‘Οικολογία – Αλληλεγγύη’ Μιχάλη Τρεμόπουλου, επικοινώνησα από την πρώτη στιγμή με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και του εξέφρασα την έντονη δυσαρέσκειά μου για την επιχειρησιακή επιλογή απομάκρυνσης όσων διαμαρτύρονταν. Ακολούθως επικοινώνησα με τον ίδιο τον κ. Τρεμόπουλο και του εξέφρασα τη συμπαράστασή μου. Διαφωνώ κάθετα με την επιλογή του, που διακρίνεται από αγνόηση των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης και του δημοτικού συμβουλίου. Επιλέγω πάντοτε την οδό της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός του δημοτικού συμβουλίου, που είναι άλλωστε αρμόδιο να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα εικόνες, όπως η σημερινή, δεν περιποιούν τιμή για κανέναν.Το πράσινο στη Θεσσαλονίκη θα αλλάξει, θα ενισχυθεί και θα αναταχθεί. Αυτό δεν θα γίνει ούτε σε δικαστικές αίθουσες ούτε παρουσία της αστυνομίας. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας για τα θέματα αυτά. Εμείς επιλέγουμε τη θεσμική οδό, το σχέδιο και την υλοποίηση -όχι τον εντυπωσιασμό ούτε τη μικροπολιτική σκοπιμότητα».

Ο Μ. Τρεμόπουλος
Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» αναφέρει ότι «με εντολή της διοίκησης Ζέρβα η αστυνομία συνέλαβε 14 πολίτες που διαμαρτύρονταν ενάντια στο κόψιμο των δέντρων στην αρχαία αγορά. Μας έσυραν σηκωτούς και μας αντιμετώπισαν σαν κοινούς εγκληματίες. Μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και μας πάνε στο αυτόφωρο». Και συμπληρώνει: «Οι άνθρωποι που υπερασπίζονται την ποιότητα ζωής και το συμφέρον όλων, αυτοί που είναι αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας κατηγορούνται με απαράδεκτες δικαιολογίες που μόνο νοσηρά μυαλά σαν του ακροδεξιού αντιδημάρχου Πρασίνου Ε. Θεοτοκάτου μπορούν να υποστηρίξουν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *