Friday , 29 March 2024

Ισχυρή ανάπτυξη και βελτίωση μισθών υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποια είναι τα τρία νέα μέτρα που εξήγγειλε

«Τρία νέα μέτρα είναι εξαρχής ενταγμένα στο πρόγραμμά μας και κοστολογημένα εντός της περιμέτρου των 9 δισ. ευρώ που έχουμε καταθέσει και στην Κομισιόν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης που είχε στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Όπως ανακοίνωσε τα τρία νέα μέτρα είναι: «υπέρ των νέων, των ιδιοκτητών ανηλίκων και των δημοσίων υπαλλήλων. Απλά κάποια μέτρα για την εξειδίκευση του οικονομικού προγράμματος ανακοινώνονται σήμερα καθώς δεν μπορούσαμε να τα πούμε όλα μέσα στα δεκάδες μέτρα στη γενική παρουσίαση πριν από δυο εβδομάδες».

Τα τρία μέτρα
Το ένα μέτρο αφορά τη θεσμοθέτηση του Youth Pass, το οποίο προβλέπει ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται, με τους δικαιούχους να υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως. Το πάσο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές και το κόστος του εκτιμάται σε 30 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.
Το δεύτερο αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Το κόστος υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, σύμφωνα με το τρίτο μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής.
Στο πλαίσιο αυτό, το επίδομα τέκνων από 50 ευρώ πηγαίνει στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ για τα τρία παιδιά στα 170.
Σκοπός είναι η εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Για άτομα με αναπηρία- Για τον πρωτογενή τομέα

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για το «πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού» για άτομα με αναπηρία. Υπογράμμισε ότι εξαιτίας της εμπειρίας που είχε με τη μητέρα του ήταν πάντοτε ένα προσωπικό στοίχημα να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της προσβασιμότητας.
Απάντησε επίσης για ζητήματα που αφορούν την επόμενη φάση ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα και για τα κίνητρα που δίνονται για την επιστροφή στη χώρα μας ανθρώπων που σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *