Wednesday , 6 November 2024

Κοζάνη: Η φετινή παραγωγή κρόκου είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών – Στα 200 γραμ. η απόδοση ανά στρέμμα

«Φέτος είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη σοδειά –θα έλεγα- όλων των εποχών, αφού η μέση στρεμματική απόδοση έχει πέσει στα 200 γραμμάρια ανά στρέμμα. Είναι πολύ λίγο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Βασίλης Μητσόπουλος.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Η μειωμένη παραγωγή κρόκου οφείλεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως εξηγεί ο κ. Μητσόπουλος «οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον και στην περιοχή της Κοζάνης κάνουν τον κρόκο να μην ανθεί με τον τρόπο που άνθιζε τα προηγούμενα χρόνια. Πριν από πέντε-έξι χρόνια η μέση στρεμματική απόδοση ήταν γύρω στα 700-800 γραμμάρια το στρέμμα. Επομένως φανταστείτε πόσο έχει μειωθεί η συγκομιζόμενη ποσότητα κρόκου. Έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα στο εισόδημα των παραγωγών, αφού οι παραγωγοί περιμένουν από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια να μαζέψουν μεγαλύτερες ποσότητες. Έχουμε να κάνουμε με μια κρίση, καθώς πολλοί σκέφτονται να αφήσουν την καλλιέργεια γιατί πλέον δεν είναι προσοδοφόρα γι’ αυτούς. Έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας μόνο στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Και πέρσι είχαμε μια κακή χρονιά αλλά θεωρήσαμε πως είναι κάτι παροδικό. Δηλαδή από 5.000 στρέμματα μαζέψαμε περίπου 1.300 κιλά παραγωγή, ενώ φέτος από τα ίδια στρέμματα μαζέψαμε έναν τόνο και πολύ λίγα κιλά».

Τρίτη σε παγκόσμια παραγωγή
Στην περιοχή της Κοζάνης καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα κρόκου τα τελευταία 10 χρόνια. «Η καλύτερη επίδοσή μας ήταν το 2016 που φτάσαμε από τα ίδια στρέμματα που καλλιεργούμε και τώρα τους τέσσερις τόννους. Οι μέσες ποσότητες που είχαμε για να πορευτούμε ήταν στους δυόμιση με τρεις τόνους. Κι ήταν μια κατάσταση που μας κατέτασσε τρίτους – τέταρτους στην παγκόσμια παραγωγή κρόκου. Είμαστε η μεγαλύτερη κροκοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Και προσθέτει «πλέον έχουμε… πέσει, έχουμε χάσει τη δυναμική μας. Το μόνο που προσπαθούμε είναι να επαναφέρουμε την καλλιέργεια στα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από κάποια χρόνια και αυτό γιατί η ζήτηση για τον κρόκο Κοζάνης παραμένει πάρα πολλή υψηλή και είναι μια πολλή καλή καλλιέργεια για να μείνει ο κόσμος σε μια περιοχή που πλήττεται έντονα από τις επιπτώσεις της βίαιας απολιγνιτοποίησης. Ο κρόκος θα μπορούσε να αποτελέσει για κάποιους κατοίκους ένα εναλλακτικό εισόδημα, ένα σίγουρο αγροτικό εισόδημα για να μείνουν στην περιοχή». Και πράγματι η καλλιέργεια του φυτού είναι προσοδοφόρα αφού όπως αναφέρει ο κ. Μητσόπουλος «στην ελληνική αγορά το ένα γραμμάριο κρόκου Κοζάνης πωλείται 4,5-5 ευρώ, ενώ εκτός συνόρων η τιμή είναι ακόμη υψηλότερη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *