Sunday , 6 October 2024

Κοζάνη: Το ελαιόλαδο Ιμέρων «κατέκτησε» την πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό στο Λονδίνο

Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένων ελιών. Ο λόγος για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ιμέρων Κοζάνης που παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελιάς Ιμέρων και «κατέκτησε» φέτος στο Λονδίνο την πρώτη θέση και το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Ποιότητα στον διεθνή διαγωνισμό London IOOC».

Ελαιώνες 3.500 στρεμμάτων
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Ιμέρων Δημήτρης Παπαδόπουλος, «το λάδι μας καταφέρνει να ξεπερνά ποιοτικά τους γνωστούς μεγαλο-παραγωγούς ελαιολάδου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία γιατί το μικροκλίμα και το υπέδαφος στην περιοχή μας είναι οι βασικοί παράγοντες για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και η προσεγμένη καλλιέργειά μας χωρίς περιττά φυτοφάρμακα και χημικά. Η περιοχή δίνει στον συνεταιρισμό περίπου 200 τόνους ετησίως, με μια εξαίρεση το 2021 όταν μειώθηκε η παραγωγή λόγω παγετού. Επανέκαμψε όμως, και φέτος η σοδειά αναμένεται να ανταμείψει τους κόπους των καλλιεργητών». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Ίμερα του δήμου Σερβίων οι κάτοικοι έχουν πάνω από 3.500 στρέμματα με ελαιώνες, από τους οποίους παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό να το προωθεί με κάθε τρόπο, κατακτώντας τις αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πρώτο ανάμεσα σε 925 ελαιόλαδα από 33 χώρες
Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για το 2024 συμμετείχαν 925 ελαιόλαδα προερχόμενα από 33 ελαιοπαραγωγικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Τουρκία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Τυνησία, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία και η Ιαπωνία. «Στείλαμε τις φιάλες με το λάδι που βγάλαμε. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες των παραγωγών και εγγυάται τις επιλογές των καταναλωτών, αφού πήρε την πρώτη θέση μεταξύ εκατοντάδων άλλων λαδιών, από τριάντα και πλέον χώρες που συμμετείχαν», λέει για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Ιμέρων Δημήτρης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ορεινή περιοχή η Κοζάνη στον Συνεταιρισμό παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας λάδι με αποτέλεσμα η περιοχή να είναι το «outsider» σε σχέση με τις περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός London IOOC είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διαθέτει πολύ υψηλά ποιοτικά κριτήρια επιλογής και βράβευσης ελαιολάδων, εφαρμόζοντας αυστηρά standards αξιολόγησης βάσει των γευστικών μεθόδων που ορίζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς πολύ υψηλού κύρους σε παγκόσμιο επίπεδο, με την εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία 9 στα 10, βάσει της παγκόσμιας κατάταξης EVOO World Ranking. Η γευσιγνωστική δοκιμή των ελαιολάδων στον LONDON IOOC γίνεται με την αυστηρή μέθοδο της τυφλής γευσιγνωσίας (blind tasting) από ειδικούς γευσιγνώστες ελαιολάδου (expert panel tasters) διεθνούς κύρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *