Friday , 19 April 2024

Κούλουμα εντός των τειχών – Πού και πώς θα γιορταστεί η Καθαρά Δευτέρα

Η ελληνική παράδοση είναι γεμάτη έθιμα για την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή που ακολουθεί. Στον απόηχο των αποκριάτικων γιορταστικών ημερών οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης έχουν διοργανώσει για την Καθαρά Δευτέρα 27 του μηνός εκδηλώσεις με μουσικά σχήματα παραδοσιακής μουσικής, πέταγμα του χαρταετού, ενώ θα προσφέρουν στους δημότες τα νηστίσιμα εδέσματα της ημέρας, λαγάνες, χαλβά, ελιές, φασόλια, ταραμά και φυσικά άφθονο κρασί.
Συγκεκριμένα στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν διοργανωθεί οι εκδηλώσεις:

-Στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα: Στο δάσος του Σέιχ Σου, στην πλατεία Τσιάτρα, οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 11.00 π.μ. -15.00 μ.μ..

-Στην Δ΄ Δημοτική Κοινότητα: Στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57, η εκκίνηση των δρώμενων θα δοθεί στις 11.00 π.μ. – 15.00 μ.μ..
-Στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα: Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας, μουσική και νηστίσιμα εδέσματα θα απολαύσουν όσοι βρεθούν από τις 11.00 π.μ. – 16.00 μ.μ..
-Τέλος στην Ενότητα Τριανδρίας: Στο Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας, Χαρ. Τρικούπη και Τζουμαγιάς, η εκκίνηση των εκδηλώσεων θα δοθεί από τις 10.30 π.μ. και θα διαρκέσουν μέχρι τις 13.30 μ.μ

Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
Παραδοσιακό γλέντι έχει διοργανώσει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 11 το πρωί στις έξι δημοτικές ενότητες του δήμου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στον Χορτιάτη στο γυμνάσιο, στο Φίλυρο στην κεντρική πλατεία, στο Πανόραμα στο πάρκο Γαλανού, στην Πυλαία στο Ελαιόρεμα, στην Εξοχή στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο Ασβεστοχώρι στον προαύλιο χώρο των δημοτικών σχολείων. Θα γευτούν φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακό χαλβά και κρασί, ενώ χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα θα παρασύρουν με το κέφι και τη μουσική επισκέπτες και δημότες της περιοχής.


Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
Με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο χορό, μουσική, άφθονο κρασί και τα πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα, ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου γιορτάζει τα Κούλουμα, προσκαλώντας τους δημότες στις τρεις εκδηλώσεις που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού για την Καθαρά Δευτέρα και στις δύο δημοτικές ενότητες του δήμου. Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική από το μουσικό σχήμα “Σαλονικιώτικο Τακίμι”, πολύ χορό και τραγούδι καθώς και δωρεάν διάθεση στους επισκέπτες νηστίσιμων εδεσμάτων, λαγάνας και φασολάδας.
-Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου τα κούλουμα θα εορταστούν σε δύο σημεία. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ. στο πάρκο Ελπίδος, όπου οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις σαρακοστιανές γεύσεις που θα προσφέρονται και να γλεντήσουν υπό τους ήχους των “Χάλκινων της Γουμένισσας”. Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα (11.00 π.μ.) στο πάρκο Προσκόπων με το σαρακοστιανό τραπέζι να περιλαμβάνει τα καθιερωμένα εδέσματα της ημέρας και τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Στο δήμο Παύλου Μελά

Κούλουμα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου με εκδηλώσεις από τις 11:00 π.μ.
Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης υπόσχονται παραδοσιακό γλέντι με τους “ΧΑΛΚΙΝΟmania”, πέταγμα χαρταετού και δραστηριότητες για τα παιδιά με τους «λαλαland».


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *