Wednesday , 17 April 2024

«Κόκκινο πανί» για τους ξενοδόχους η εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι, σε ρόλο διαιτητή το ΑΣΕ

Του Γ. Κατσιάνη

«Φρένο» στην πρόθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) να μετατρέψει σε υποχρεωτική την κλαδική σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται σε ξενοδοχεία επιχειρεί να βάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Με υπόμνημα της προς την Ολομέλεια του ΑΣΕ, η διοίκηση της ΠΟΞ χαρακτηρίζει «λάθος» την επέκταση της εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΚΣΣΕ).

«Είναι αντικειμενικά αδύνατον με τις τεράστιες διαφοροποιήσεις και ανισότητες που προκαλεί η κρίση της πανδημίας να εφαρμόσουν φέτος οι επιχειρήσεις οριζόντια και χωρίς δυνατότητες απόκλισης την ΕΚΣΣΕ», τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΟΞ και σημειώνει πως «τυχόν δε επέκταση της κλαδικής σύμβασης κατά την παρούσα χρονική συγκυρία θα είναι κατά την κρίση μας τεράστιο λάθος που θα αποβεί σε βάρος της ίδιας της απασχόλησης, θα αυξήσει την ανεργία και θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μας, που από τον Μάρτιο του 2020 παραμένουν επί της ουσίας κλειστές».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν να τηρηθεί στο ακέραιο η διμερής σύμβαση και να μην καταστρατηγείται η ισχύς της, με την παροχή εργασίας κάτω από το προβλεπόμενο όριο.

«Δυστυχώς τα πρώτα διαλυτικά φαινόμενα, όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας στο κλάδο μας έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Έχουμε στην κατοχή μας στοιχεία επιχειρήσεων που ζητούν από το προσωπικό να εργαστεί φέτος με 650 ευρώ μεικτά(!)», τονίζει σε ανακοίνωση της η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Να σημειωθεί ότι η κλαδική σύμβαση μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της ΠΟΞ υπογράφηκε στις 26 Ιανουαρίου του 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *