Saturday , 20 April 2024

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020»

Του Γ. Κατσιάνη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα μας να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή που έχει αναπτυχθεί στο Μάλι της Αφρικής, άφησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΝΑ Channel της Καβάλας, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες, θα ληφθεί η απόφαση για την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού τμήματος στην περιοχή του Σαχέλ.

«Οι Γάλλοι έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για να αναπτύξουν μια διεθνή αποστολή, με στρατιωτική παρουσία. Προτάθηκε και στην Ελλάδα να συμμετάσχει με ένα ολιγάριθμο, στρατιωτικό άγημα. Ακόμα δεν έχουμε πάρει την οριστική μας απόφαση αλλά το σκεφτόμαστε. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή από την πλευρά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και σημείωσε ότι εννιά ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στη διεθνή αποστολή.  

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο θα παίξει ώστε να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης. Θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.  

Ελληνοτουρκική κρίση του 2020

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο «θερμό» καλοκαίρι του 2020 στο Αιγαίο.

«Όταν έχεις 70 καράβια και από τις δύο χώρες που έχουν αναπτυχθεί σε ένα περιορισμένο θαλάσσιο χώρο, τότε δεν θέλει και πολύ να γίνει ένα ατύχημα», τόνισε και εκτίμησε ότι «δεν θα φτάσουμε ξανά σε αυτό το σημείο».

«Εκτιμώ ότι εκτός από την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιούν συχνά κορυφαίοι αξιωματούχοι της γείτονος, δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα ένταση του καλοκαιριού του 2020.Εμείς είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *