Friday , 19 April 2024

«Ξανθιώτικο καρναβάλι» με «Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές και Αρώματα»

Οι Θρακικές λαογραφικές γιορτές στο «Ξανθιώτικο καρναβάλι» έγιναν 58 χρόνων. «Η Ξάνθη, θρακική πόλη στη γειτονιά των Βαλκανίων, όπου συνυπάρχουν διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, εδώ και μία εβδομάδα κινείται στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού μετά από τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας», λέει στο thesseconomy.gr. ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης. Και προσθέτει: «Το φετινό θέμα του καρναβαλιού είναι, ‘Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές και Αρώματα’ και φιλοδοξεί μέσα από καθημερινές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες το διάστημα της Αποκριάς, να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο». Όπως εξήγησε ο κ. Ασκαρίδης, «το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, καθώς την περίοδο της αποκριάς, διοργανώνονται τέσσερις παρελάσεις. Η πρώτη είναι της λαογραφίας μας, της παράδοσής μας να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας και πραγματοποιήθηκε στις 12 του μηνός. Η δεύτερη είναι η παιδική μας παρέλαση, των παιδιών μας που είναι οι συνεχιστές της παράδοσης και αυτού του μεγάλου θεσμού του καρναβαλιού. Ήδη πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή. Μετά έχουμε τη βραδινή μας παρέλαση που θα γίνει το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή (26/2) με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 13:00 μ.μ. από τον Φόρο και θα καταλήξει στον ποταμό Κόσυνθο, όπου θα γίνει και ένα μεγάλο γλέντι έως αργά το βράδυ. Και φέτος έχουμε στην παρέλαση βασίλισσα και βασιλιά. Η βασίλισσά μας θα είναι σε ένα υπέροχο άρμα απ’ όπου θα χαιρετά τον κόσμο».


Καινοτομία
‘Οπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος στη μεγάλη παρέλαση 38 πληρώματα καρναβαλιστών και 8 άρματα. Φέτος, περιμένουμε πάνω από 15.000 – 20.000 καρναβαλιστές να πάρουν μέρος στη μεγάλη παρέλαση. Περιμένουμε πάνω από 200.000 επισκέπτες το τελευταίο τετραήμερο. Τα ξενοδοχεία μας είναι πλήρη 100% και χαιρόμαστε γιατί δίπλα μας οι περιφερειακοί νομοί κι εκεί έχουν αρχίσει να έχουν κάλυψη στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Είναι κοντινές οι αποστάσεις. Το ξανθιώτικο καρναβάλι είναι πόλος έλξης και για τα Βαλκάνια, όπως για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, Σκόπια, Τουρκία. Φέτος για πρώτη φορά θα παρελάσουν και πληρώματα από την Ιταλία και τη Γερμανία. Επικοινώνησαν μαζί μας και ήδη έχουν πάρει στολές», σχολίασε ο κ. Ασκαρίδης.

Η λήξη
«Ο ‘Τζάρος’ σημαίνει τη λήξη του καρναβαλιού μας. Με το που θα τελειώσει η παρέλαση οι σύλλογοι μαζεύονται στον ποταμό Κόσυνθο- όπου εκεί είναι τα στέκια τους – και γίνεται ένα μεγάλο γλέντι. Εκεί θα κάψουμε τον ‘Τζάρο’ που θα σημάνει και τη λήξη του καρναβαλιού. Ο Τζάρος είναι ένα έθιμο που το είχαν φέρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι παππούδες μας από την Ανατολική Θράκη. Σύμφωνα με το έθιμο καίγονται όλα τα κακά για να αναληφθεί από τις στάχτες μια καινούρια χρονιά.
Το πρόγραμμά μας τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα 27 του μηνός. Πηγαίνουμε πάνω στο βουνό στις περιοχές στη Σταυρούπολη και στα Κομνηνά όπου έχουμε προγραμματίσει εκδηλώσεις, δρώμενα με χαρταετούς, χορούς, εδέσματα με λαγάνες, χαλβά, σαρακοστιανά και γλέντι», επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Ασκαρίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *