Friday , 29 March 2024

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα στείλει 40 επιστολές στις αδελφοποιημένες πόλεις για να τονιστεί η ανάγκη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδήλωση μνήμης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων στην Αγία Σοφία, πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της Πόντιας Μάνας, στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Τετάρτης, 19 Μαΐου.Η τελετή πραγματοποιείται στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν από το τουρκικό κράτος.

Το βασικό αίτημα είναι να αναγνωριστεί 102 χρόνια μετά διεθνώς η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου τόνισε ότι “εμείς ως απόγονοι επιζήσαντες εκείνων των ηρώων και αγωνιστών του Πόντου έχουμε χρέος και μνημονεύουμε τους νεκρούς μας όλο το χρόνο” ενώ πρόσθεσε πως “σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ανάψουμε το κεράκι της μνημοσύνης” .

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στον σύντομο χαιρετισμό του, σημείωσε πως ήρθε η ώρα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε γνωστό πως θα στείλει 40 επιστολές προς τις αδελφοποιημένες πόλεις με τη Θεσσαλονίκη για να γνωστοποιήσει την ανάγκη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Η τελετή για τα 102 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, της αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, της προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνας Σαχινίδου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε ότι χρέος της Πολιτείας είναι να τιμήσει αλλα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στο δήμο Καλαμαριάς , στις 8 το βράδυ καλούνται οι δημότες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, με τις καμπάνες του δήμου να ηχούν πένθιμα στη μνήμη αυτών που χάθηκαν τόσο άδικα. “353 χιλιάδες άσβεστα κεριά είναι οι ψυχές των προγόνων μας, που ζητούν δικαίωση με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Δεν τους ξεχνούμε, τους τιμούμε, το ζητάμε”, δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Το μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

“Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης”.

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Γενοκτονία των Ποντίων με Αλ. Τσίπρα, Αγτζίδη και Κυριακίδη

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης με αίτημα τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Νεότουρκους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης, η Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις Αχαρνές διοργανώνουν την Τετάρτη 19/05/2021 και ώρα 20.30 διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή των ιστορικών Βλάση Αγτζίδη και Θεοδόση Κυριακίδη.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *