Thursday , 18 April 2024

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR: «Η Τουρκία συνορεύει μόνο γεωγραφικά με την Ευρώπη και όχι με τις αρχές και τις αξίες της»

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

Την πεποίθηση ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει μετεξελιχθεί σε ένα «ιδιότυπο ισλαμιστικό μόρφωμα του ‘ενός ανδρός αρχή’», εκφράζει ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Όπως τονίζει, η γειτονική χώρα συνορεύει μόνο «γεωγραφικά με την Ευρώπη και όχι με τις αρχές και τις αξίες της» και υπογραμμίζει πως η μοναδική μας διαφορά με την Άγκυρα είναι «η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και κατ΄ επέκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης».

Κύριε Κεφαλογιάννη, προ ημερών είδαμε για πρώτη φορά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να εξελίσσεται ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν.Δένδια και Μ.Τσαβούσογλου. Δεν σας κρύβω ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων ένοιωσε ηθική ικανοποίηση. Ωστόσο όλοι αναρωτιόμαστε αν θα παραμείνει σταθερή  σε αυτούς τους τόνους αντιπαράθεσης  η κυβέρνηση, όσων αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά ζητήματα.

«Η χώρα μας, η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στο πεδίο του διαλόγου. Ενός διαλόγου που θα εδράζεται πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η χώρα μας ασφαλώς δεν φοβάται να διαπραγματευτεί αλλά δεν διαπραγματεύεται επ’ ουδενί κάτω από το καθεστώς εκβιασμών, πιέσεων ή απειλών από κανέναν. Με τη γειτονική χώρα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη μοναδική μας διαφορά, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και κατ΄ επέκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μία σύμβαση που ναι μεν δεν έχει υπογραφεί από την Τουρκία αλλά έχει υπογραφεί και κυρωθεί από πάνω από 150 χώρες αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που την καθιστά όχι απλά εφαρμοστέα αλλά πλέον εθιμικό δίκαιο. Κάτι άλλωστε που έχει παραδεχθεί δημοσίως και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσφατα. Με την Τουρκία  και αυτό είναι σαφές προς όλους δεν μπαίνουν, δεν μπορεί να τεθούν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ούτε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας που ξεκίνησαν με την προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να ‘γκριζάρει’ το Αιγαίο ή να αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Που ενώ έχει καθοριστεί από το μακρινό 1931 με Προεδρικό Διάταγμα της τότε κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου ξεκίνησε η τουρκική αμφισβήτηση από το 1974 μετά την εισβολή στην Κύπρο. Ούτε οι αναθεωρητικές της τάσεις για τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης που ξεκίνησαν μετά το 2017 με την τουρκική διαστρέβλωση να χαρακτηρίζει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ‘τουρκική’. Κάτι που σαφώς αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης που ονομάζει την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, ελληνική εθνική μειονότητα και τη μειονότητα της Θράκης, μουσουλμανική. Ούτε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας που καταδικάστηκε απερίφραστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και αντιτίθεται ευθέως στο άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που ορίζει ρητά και σαφώς ότι τα νησιά με οικονομική ζωή, έχουν ίδια δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τις ηπειρωτικές ακτές, καθώς απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Όλα αυτά δεν αποτελούν θέση της σημερινής κυβέρνησης αλλά πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Πάγιες θέσεις της χώρας. Και ορθώς ειπώθηκαν ξεκάθαρα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία».

Καθημερινά βλέπουμε ολοένα και ποιο προκλητική την στάση του  Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν  απέναντι στην Ευρώπη. Το «σκάνδαλο του καναπέ» με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν  και η αποχώρηση της Άγκυρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης  όξυνε την  ένταση. Η σιωπή όμως  γεννά ερωτήματα. Θα υπάρξουν κυρώσεις  από την ΕΕ; Θα υπάρξει πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

«Η άθλια εικόνα στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, μία γυναίκα, μία κυρία να στέκεται όρθια καταδεικνύει καταρχήν με τον πιο σαφή τρόπο το έλλειμμα σεβασμού και την απαξίωση της τουρκικής ηγεσίας προς το γυναικείο φύλο. Κάτι που είχε ήδη επιβεβαιώσει η αποχώρηση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αποτροπή της βίας κατά των γυναικών. Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σωπαίνει απέναντι στις προκλητικές και μονομερείς επιθετικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς. Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας παραμένουν στο τραπέζι της ΕΕ ενώ η ίδια η Τουρκία παραμένει κάτω από τα ραντάρ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο την έχει καλέσει να αποφύγει στο μέλλον κάθε προκλητική ενέργεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας που αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προσεχείς εβδομάδες, αποτελεί κόλαφο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν ουσιαστικά ‘παγωμένες’ λόγω των συνολικών αρνητικών ενεργειών της Τουρκίας. Κάτι άλλωστε που είχε ζητήσει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από το 2017. Ένα ψήφισμα που είχε υιοθετηθεί με συντριπτική πλειοψηφία. Η πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοικτή για την Τουρκία. Αλλά είναι στο δικό της χέρι να την διαβεί. Το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε μαζί με τις κυρώσεις που παραμένουν στο τραπέζι και μία θετική ατζέντα για τη γειτονική χώρα. Η υλοποίηση της όμως, απαιτεί συγκεκριμένη στάση από την τουρκική πλευρά. Αποφυγή μονομερών προκλητικών και επιθετικών ενεργειών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών, αποκλιμάκωση της έντασης. Και μέχρι σήμερα, με τη στάση που τηρεί η τουρκική πολιτική ηγεσία σε όλα τα επίπεδα, μας καθιστά εξαιρετικά απαισιόδοξους». 

Πιστεύετε ότι η Τουρκία αποτελεί ένα ευνοούμενο κράτος που επιθυμεί την ένταξη της στην Ευρωζώνη; 

«Η Τουρκία δεν επιδεικνύει δυστυχώς μόνο ένα καταφανέστατο έλλειμμα σεβασμού στις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα προβλήματα της Τουρκίας δεν εστιάζονται μόνο σε αυτά. Η Τουρκία, με ευθύνη της  πολιτικής της ηγεσίας, παραμένει μία χώρα που δεν σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Μία χώρα με ‘πληγωμένη’ Δημοκρατία. Που δεν σέβεται το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Τα ατομικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες. Μία χώρα που δεν σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθεροτυπία. Η Τουρκία, ιδίως μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015, έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο ισλαμιστικό μόρφωμα του ‘ενός ανδρός αρχή’. Που οι αντίθετες απόψεις συλλαμβάνονται, διώκονται και φυλακίζονται. Κατά χιλιάδες. Που τα αντίπαλα προς το κυβερνόν κόμματα τίθενται εκτός νόμου. Η Τουρκία συνορεύει γεωγραφικά με την Ευρώπη. Δυστυχώς, ‘δεν συνορεύει με τις αρχές και τις αξίες της. ‘Δεν συνορεύει’, με τη Δημοκρατία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις Ελλάδας- Λιβύης; Θα αναζωπυρωθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον; 

Προϋπόθεση, για την ανάπτυξη των διμερών και των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι η επιστροφή της Λιβύης στην ομαλότητα. Μία επιστροφή που θα πραγματοποιηθεί όταν τερματιστεί οριστικά ο πολύχρονος εμφύλιος πόλεμος και αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από την περιοχή. Ασφαλώς η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου από την κυβέρνηση της Τρίπολης, ένα μνημόνιο που δεν κυρώθηκε από την βουλή της Λιβύης ενδέχεται να δημιουργήσει προσκόμματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ελπίζω η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη, να προχωρήσει στην ακύρωση του συγκεκριμένου μνημονίου, που δεν έχει καμία ουσιαστική αναφορά στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, που παραδοσιακά ήταν σε πολύ καλό επίπεδο».

Όσον αφορά την χώρα μας, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς lockdown με την αγορά να «ανοιγοκλείνει» σε ένα ιδιότυπο «ακορντεόν», ωστόσο τα μέτρα δεν φαίνεται να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θεωρείτε ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει;

«Η πανδημία που έπληξε όλη την παγκόσμια κοινότητα είχε και δυστυχώς συνεχίζει να έχει έναν τραγικό απολογισμό αθώων θυμάτων που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοιό. Ο ιός αυτός εδώ και αρκετούς μήνες έφτασε στα όρια του και αρκετές φορές τα ξεπέρασε τα συστήματα υγείας σε πάρα πολλές χώρες. Οφείλουμε όλοι ένα ‘μεγάλο ευχαριστώ’ σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που για μήνες ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη για να σωθούν οι συνάνθρωποί μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση της πανδημίας δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Και παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από μία αντιπολίτευση που επένδυσε στην καταστροφολαγνεία, η χώρα μας την περίοδο της πανδημίας μέχρι σήμερα στήριξε με πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ενώ υπερδιπλασίασε τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μη κατάρρευση του Ελληνικού Συστήματος Υγείας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στην αρχή της πανδημίας είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Θα ήθελα εδώ να επισημάνω την πολύ θετική συμβολή τη Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, μία απόφαση που πιστώνεται στα θετικά της Ευρώπης. Η χώρα μας, θα ωφεληθεί για να μπορέσει να ξεπεράσει τις οικονομικές συνέπειες από την κρίση της πανδημίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με 32 δις ευρώ (19,5 δις ευρώ επιχορηγήσεις και 12,5 δις ευρώ χαμηλότοκα δάνεια). Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών από τις επιπτώσεις της πανδημίας που προκάλεσαν δυσπραγία στις ευρωπαϊκές οικονομίες, αποτελούν κορυφαίες πολιτικές επιλογές αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υλοποιήσει αυτές τις σωστές πολιτικές αποφάσεις, αποφάσισε για πρώτη φορά, να βάλει στο τραπέζι πάνω από 2 δις ευρώ, να δανειστεί ενιαία. Και ασφαλώς επειδή τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και διαμορφώνονται νέα είμαι βέβαιος ότι αν χρειαστεί, για να στηριχτεί η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να δαπανήσει και άλλα χρήματα για την ανόρθωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η απορρόφηση και η ορθή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας και θα συμβάλλουν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και των κλάδων που επλήγησαν, αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι νομίζω το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Ένα στοίχημα που είμαι βέβαιος ότι θα το κερδίσει. Η ελληνική κυβέρνηση, έχει καταστήσει σαφές ότι ανεξάρτητα του πότε θα εισρεύσουν τα κεφάλαια –κάτι που αναμένεται να συμβεί αρχές του καλοκαιριού-  από τα κοινοτικά ταμεία, η ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όλη η κοινωνία που έχει πληγεί από την πανδημία, θα στηριχτούν για όσο καιρό χρειαστεί με όσα χρήματα απαιτηθούν. Μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας είναι ασφαλώς και η επανεκκίνηση του τουρισμού που αποτελεί μία από τις βασικές ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας. Που δέχτηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα την προηγούμενη χρονιά. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στα μέσα Μαΐου και ο εμβολιασμός όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον Τουρισμό, ώστε η χώρα μας να υποδεχτεί με ασφάλεια τους τουρίστες. Ενώ αποτελεί πολύ θετική συμβολή για την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Που δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για κάποιον να ταξιδέψει αλλά θα του παρέχει τη δυνατότητα ταχείας πρόσβασης στις διαδικασίες του ταξιδιού. Τα πρώτα σημάδια από τις κρατήσεις για το καλοκαίρι, μας δημιουργούν αισιοδοξία ότι ο τουριστικός κλάδος φέτος, θα μπορέσει να διατηρήσει ένα μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα του 2019».

Όσον αφορά τις  εταιρείες εμβολιασμού και τις φαρμακευτικές που δεν τηρούν τις συμβατικές του υποχρεώσεις, πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο «πόλεμος των εμβολίων»; Τι  πραγματικά συμβαίνει με την Astra Zeneca  και την Ευρωπαϊκή  Ένωση; Θα υπάρξει μέχρι το τέλος του 2021η απαιτούμενη επάρκεια εμβολίων ώστε να επιτευχθεί ο εμβολιασμός στις χώρες της Ευρώπης και να θωρακιστούν οι πολίτες;

«Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τα κράτη μέλη είναι η διασφάλιση επαρκούς αριθμού δόσεων βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η AstraZeneca. Η Επιτροπή ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου, μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, ένα πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή. Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. δόσεις που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, συνολικά στα 27 κράτη μέλη της θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα παραδίνονταν μόνο εάν η Επιτροπή ενεργοποιούσε τη σχετική ρήτρα, κάτι που τελικά δεν θα το πράξει. Οι αποφάσεις, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει δικαστικά κατά της φαρμακοβιομηχανίας για αθέτηση των συμφωνηθέντων, θα ληφθούν σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί ενώ 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% ενώ 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 7,35%. Ενώ στο επόμενο δίμηνο σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων από την BioNTech-Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από τη Monterna αναμένονται 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουν παραληφθεί 33.600 δόσεις κι αναμένονται 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca αναμένονται 450.000 δόσεις για κάθε μήνα. Κάτι που μας καθιστά αισιόδοξους ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα έχει εμβολιαστεί μέχρι την αρχή του φθινοπώρου και  θα γίνει εφικτή η λεγόμενη ανοσία της κοινωνίας και θα επιστρέψει η ζωή των Ευρωπαίων πολιτών στην ομαλότητα. Θα ήθελα όμως, με την ευκαιρία που μου δίνετε να ζητήσω από την ελληνική κοινωνία, από την καθεμία και από τον καθένα από εμάς να προχωρήσει χωρίς ενδοιασμούς στον εμβολιασμό».

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθούμε στην επικείμενη  άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου για την επίλυση του Κυπριακού. Καταθέσατε ένα ερώτημα όσον αφορά την διχοτόμηση του νησιού. Αναμένεται τα αποτελέσματα ότι θα είναι θετικά για την Κύπρο; 

«Η Τουρκία παραμένει μία χώρα που δεν σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό. Μία χώρα που παρά τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, προχώρησε στο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία χώρα που προσέρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην άτυπη πενταμερή συνάντηση της Γενεύης στα τέλη Απριλίου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στόχος της είναι να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης του στόχου της διάσκεψης. Στηρίζουν μία δίκαιη λύση που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με αυτό το πνεύμα θα προσέλθουν στην άτυπη πενταμερή. Σε πλήρη αντίθεση τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, προκρίνουν με δηλώσεις τους τη δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών σε πλήρη δυσαρμονία με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οδηγώντας ουσιαστικά την Κύπρο σε οριστική διχοτόμηση. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανένα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *