Saturday , 20 April 2024

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ, Γ. ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ THESSECONOMY. GR- «Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση του δήμου»

Δεν τον ενδιαφέρει η κομματική ταυτότητα των υποψηφίων συμβούλων του αλλά η γνώση και η διάθεση που έχουν να προσφέρουν στο δήμο. Μέλημα του είναι «η δημιουργία ή βελτίωση των υποδομών» και θεωρεί πως «η σχολική στέγη, το κυκλοφοριακό και το περιβάλλον» αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα σε Εύοσμο και Κορδελιό. Ο λόγος για τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ξεκινάμε από την αρχή», Γιάννη Καμαρινό, ο οποίος έχει ως στόχο την επανεκκίνηση του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου του νομού Θεσσαλονίκης.

Κύριε Καμαρινέ, ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου;

«Αναφερόμενος σε τρία μόνο προβλήματα θα υποτιμήσω τη σπουδαιότητα των υπολοίπων, δεδομένου ότι η λύση καθενός από αυτά είναι απαραίτητη για τη λειτουργία ενός δήμου. Χωρίς λοιπόν να έχει σημασία η σειρά παράθεσης  θεωρώ ότι τα μείζονα προβλήματα είναι το περιβάλλον, η σχολική στέγη και η καθημερινότητα. Λέγοντας καθημερινότητα αναφερόμαστε σε λύσεις για το κυκλοφοριακό, την ασφάλεια, την έλλειψη πρασίνου, την καθαριότητα. Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση του δήμου σε όλους τους τομείς δράσης και γι’ αυτό ξεκινάμε από την αρχή».

Ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου είναι ο δεύτερος, σε πληθυσμό, δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με τον μέσο όρο ηλικίας των δημοτών να μην ξεπερνά τα 35 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσετε προτεραιότητα στους άξονες της Παιδείας και των υποδομών, σε περίπτωση που αναλάβετε τον δημαρχιακό θώκο;

«Είναι βασική μέριμνα και προτεραιότητά μας η δημιουργία ή βελτίωση των υποδομών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δήμος έχει υποχρέωση να στηρίξει τα νέα ζευγάρια, τον θεσμό της οικογένειας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε κάθε δυνατή βοήθεια στους νέους γονείς κυρίως με βρεφονηπιακούς σταθμούς, λύσεις στο πρόβλημα της σχολικής στέγης αλλά και στήριξη της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο».

Θεωρείτε ότι ο «Κλεισθένης» δίνει λύσεις στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης;

«Ο Κλεισθένης αποτελεί μία μεταρρύθμιση – νόμο  του κράτους που προϋποθέτει συναινέσεις. Κεντρική ιδέα του Κλεισθένη είναι η λέξη συνεργασία. Αυτό όμως προϋποθέτει πολιτικά ώριμους πολίτες και κυρίως τοπικούς άρχοντες. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθούμε όλοι να αποδείξουμε κατά πόσο είμαστε πολιτικά ώριμοι καθώς σε περίπτωση αρνητικής ψήφου θα πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε και να αντιπροτείνουμε λύσεις».

Το τελευταίο διάστημα, δεκάδες συμβασιούχοι που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δικαιώθηκαν, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις τους να μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση κάποιων δημάρχων, οι οποίοι δηλώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν με δημοτικούς πόρους την μισθολογική διαφορά. Ποια είναι η θέση σας; 

«Η αντίδραση των δημάρχων για την μετατροπή των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου είναι εύλογη και οφείλεται στην περικοπή κατά 62% των ΚΑΠ( Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, των χρημάτων που παίρνει ο δήμος από την κυβέρνηση). Δεν θα πάμε  κόντρα στις αποφάσεις των δικαστηρίων καθώς αυτές βασίζονται στο ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες διαπίστωση που μας βρίσκει σύμφωνους. Η λύση στο πρόβλημα μισθοδοσίας θα προκύψει από το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου και την βελτιστοποίηση του εσωτερικού κανονισμού κάθε υπηρεσίας».

Εκτιμάτε ότι η στήριξη των κομμάτων στους υποψηφίους επηρεάζει την κοινή γνώμη; Αν ναι/όχι, γιατί;

«Η κομματική στήριξη παίζει σημαντικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δημότης είναι αυτός που ξέρει τα προβλήματα και έχει ανάγκη από λύσεις και διεξόδους. Βασική παράμετρος στην επιλογή των υποψήφιων της παράταξής μας ήταν η ικανότητα και η διάθεση για προσφορά, η γνώση και όχι η κομματική ταυτότητα. Ο καθένας μας έχει πολιτική ταυτότητα και τοπική παρουσία. Δεν έχω ρωτήσει καν τους υποψήφιους μου σε ποιο κόμμα ανήκουν ή ποιο κόμμα ψηφίζουν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *