Friday , 26 April 2024

“Παίρνουν φωτιά” τα τζάκια και οι ξυλόσομπες – Ο κόσμος όμως καίει ξανά ό,τι βρει… – Μεγάλη έλλειψη και αύξηση τιμών στο πέλλετ

“Ποτέ δεν καίμε χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικά και δεν ρίχνουμε τα σκουπίδια στη φωτιά” είναι η πάγια και εξίσου σαφής οδηγία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για όσους διαθέτουν τζάκια στα σπίτια τους ή και ξυλόσομπες. Και φέτος, όμως, όπως είναι σαφές από μια απλή βόλτα στα πεζοδρόμια τόσο της δυτικής, όσο και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, κάποιοι πολίτες καίνε για να ζεσταθούν ό,τι ακριβώς απαγορεύεται λόγω της ακρίβειας-ανέχειας.

“Κάθε πρωί εδώ και τρεις ημέρες, που έπιασε το πιο γερό κρύο, η ίδια εικόνα στο πεζοδρόμιό μας. Κομμάτια μισοκαμμένης χάρτινης ύλης, χαρτόνια, συσκευασίες κ.ο.κ.” (βλ. συνημμένη φωτό) αναφέρει στο Thesseconomy.gr κάτοικος της Καλαμαριάς, περιοχή με πολύ μεγάλο αριθμό κατοικιών με τζάκια, που στο παρελθόν είχαν χρήση κυρίως για δημιουργία θαλπωρής-“ατμόσφαιρας” αλλά στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης όπως και φέτος με τις κατακόρυφες αυξήσεις των τιμολογίων της ενέργειας έχουν ξανά την …τιμητική τους. Ιδιοκτήτρια και η ίδια κατοικίας με τζάκι, μας αναφέρει ότι φρόντισε να προμηθευτεί φέτος αρκετά νωρίς καυσόξυλα, πριν ακριβύνουν, και εκφράζει την απορία τι όφελος μπορεί να έχει κανείς με το να καίει χαρτόνια και συναφή είδη, αφού η καύση τους εκτός από επικίνδυνη για το αναπνευστικό σύστημα είναι και εξαιρετικά γρήγορη.

Αν και η ζήτηση, όπως όμως και οι τιμές των καυσόξυλων, φέτος σύμφωνα με ιδιοκτήτη επιχείρησης με καυσόξυλα στην ανατολική Θεσσαλονίκη είναι αυξημένες κατά περίπου 20% αλλά παραμένουν συγκριτικά προσβάσιμες, φαίνεται ότι αρκετοί ακόμη πολίτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο εν λόγω έξοδο. Μεγάλη είναι εξάλλου, σύμφωνα με δυο εταιρείες πώλησης καυσόξυλων και πέλλετ επίσης στην ανατολική Θεσσαλονίκη φέτος η έλλειψη πέλλετ λόγω της διεθνούς αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεγονός που έχει επιφέρει φυσικά και μεγάλη αύξηση στην τιμή του πέλλετ, η οποία κυμαίνεται στο 70%-80% πιο πάνω σε σύγκριση με το φετινό καλοκαίρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *