Friday , 29 March 2024

“Παγώνει” η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson από Δευτέρα – Την Τρίτη αποφασίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για την ασφάλεια του εμβολίου

Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός από Δευτέρα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, παρόλο που παρελήφθησαν πάνω από 30.000 δόσεις. «Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια έως ότου έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA», είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι την Τρίτη θα ανακοινώσει τις συστάσεις του για το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, για τον κορωνοϊό. Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ανασταλεί, λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εδρεύει στο Άμστερνταμ, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι στις 20 Απριλίου, στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθεί στα συμπεράσματά του όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, σε «πιθανή» σύνδεση με το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 απέδωσε ο αρμόδιος εποπτικός φορέας φαρμάκων στην Αυστραλία τον θάνατο μιας 48χρονης διαβητικής γυναίκας, η οποία εμφάνισε θρόμβους μετά τον εμβολιασμό της.

Όπως ανέφερε ο φορέας Therapeutic Goods Administration, ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της γυναίκας στη Νέα Νότια Ουαλία, τέσσερα 24ωρα μετά τον εμβολιασμό της, πιθανώς συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, η χρήση του οποίου έχει περιοριστεί την τελευταία εβδομάδα στη χώρα. «Ελλείψει εναλλακτικής αιτίας για το κλινικό σύνδρομο, η Ομάδα Έρευνας Ασφάλειας Εμβολίων (VSIG) πιστεύει ότι θα πρέπει να υποτεθεί στην παρούσα φάση μια αιτιακή σχέση με το εμβόλιο», επισήμανε. Πρόκειται για το τρίτο σπάνιο κρούσμα θρόμβωσης που συνδέεται με το εμβόλιο της ΑstraZeneca και καταγράφεται στην Αυστραλία, αλλά το πρώτο θανατηφόρο.

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι υπήρχε πρόβλημα λόγω των διαφορετικών αποφάσεων που είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες, όμως τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από το μη εμβολιασμό και τους κινδύνους που έχει κανείς αν νοσήσει από Covid. «Είδαμε όμως ένα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν κλείσει ραντεβού με AstraZeneca να μην το ακυρώνει» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συνεχιστεί κανονικά.

Σχετικά με την εξέλιξη των εμβολιασμών έως την 1η Ιουλίου ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι αυτό θα καθοριστεί από αρκετούς παράγοντες, προέβλεψε όμως ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μια δόση- οι ηλικίες μέχρι 40 ετών. «Αν είμαστε πιο αισιόδοξοι μπορούμε να πάμε και σε μικρότερες ηλικίες», κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *