Wednesday , 8 May 2024

Στην Καλαμαριά θα δημιουργηθεί το 1ο Αισθητηριακό Πάρκο στην Ελλάδα-Απέναντι από τη “Συζωή”, που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρίες, σύνδρομο Down, καρκίνο κ.ο.κ.

Το πρώτο Αισθητηριακό Πάρκο στην Ελλάδα, αντάξιο με αυτά των σκανδιναβικών χωρών, αναμένεται να δημιουργηθεί στην Καλαμαριά, μετά τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η έναρξη της κατασκευής του, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, προβλέπεται το 2022.

Πρόκειται για ένα πάρκο που ενεργοποιεί τόσο την οσμή, καθώς έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ειδικών αρωματικών φυτών, όσο και την ακοή, μέσω της ύπαρξης του τρεχούμενου νερού, πτηνών και υπαίθριων μουσικών οργάνων, όπως και την αφή μέσω ανάγλυφων επιφανειών, αλλά και τις συμμετοχικές δράσεις, όπως ύπαρξη λαχανόκηπου κλπ. και θα βρίσκεται απέναντι από τη Συζωή, που φιλοξενεί παιδιά με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, του Συλλόγου παιδιών με σύνδρομο Down και του Συλλόγου καρκινοπαθών παιδιών, Στοργή. «Στόχος όμως είναι να αγκαλιαστεί απ’ όλο τον κόσμο και να αποτελέσει κοινό τόπο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία τα παιδιά να εξοικειωθούν με την έννοια της διαφορετικότητας, γεγονός που θα καλλιεργήσει το σεβασμό και την υπευθυνότητα, πλέον ως ενήλικες πολίτες» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ναταλία Παντελίδου.

Στο πάρκο διαμορφώνονται διαδρομές και διευρυμένες περιοχές-πλατώματα που περιλαμβάνουν καθιστικά, τεχνητά πρανή- λοφίσκους χαμηλού ύψους με φυτεύσεις και γκαζόν, καθώς και μία μικρή τεχνητή λίμνη με το φυσικό της περιβάλλον, επιφάνειας, 27,00τ.μ. Βασικό κριτήριο, κατά την επιλογή των υλικών είναι η χρήση συμβατών προς το περιβάλλον υλικών, η τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφάλειας.

Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τις 411.006,16 ευρώ, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *