Friday , 26 April 2024

Τί βλέπουν οι Αμερικανοί για τις ελληνικές εκλογές;

Του Γ.Κατσιάνη

Πρόσφατα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης δήλωσε ότι η “εκπληκτική συνεργασία” που έχει αναπτύξει η αμερικανική με την ελληνική κυβέρνηση δε θα αλλάξει, “όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών”.

Μάλιστα, υπενθύμισε πως η εξαιρετική αυτή συνεργασία διατηρείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία παρά τις τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική τράπεζα JP Morgan που διατηρεί γραφεία σε Αθήνα και Πειραιά, θεωρεί πιθανή μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, την Κυριακή 2 Ιουλίου, δεδομένου ότι από την Κυριακάτικη εκλογική αναμέτρηση δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

“Η προσδοκία μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε πλειοψηφία είτε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα», επισημαίνει μεταξύ άλλων η JP Morgan.

Όσον αφορά την εκτίμηση της για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θεωρεί ότι η κεντροδεξιά ΝΔ (35%) κατέχει σταθερό προβάδισμα 6%-6,5% έναντι του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ (29%), με το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να βρίσκεται γύρω στο 10,5% και το ΚΚΕ γύρω στο 6,5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *