Wednesday , 24 April 2024

Τουρισμός: Αν και ανθίζει στην Ελλάδα – Αντίξοες οι συνθήκες στο εργασιακό επίπεδο

Ως γνωστόν ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της Ελλάδα. Ταυτόχρονα δημιουργεί θέσεις εργασίας και έναν κύκλο επαγγελμάτων που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Αν και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους τουρίστες είναι υψηλό σε επίπεδο διατροφής και εστίασης αλλά και σε επίπεδο πολιτισμικό δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το ίδιο ισχύει και όσον αφορά το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων υπαλλήλων-εργοδότη.

Καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Γιώργος Μπρανίκας «η κατάσταση που επικρατεί στις σεζόν και δυστυχώς θα επικρατήσει και φέτος στη Χαλκιδική και σε νησιά δεν θα διαφέρει από τις συνθήκες άλλων χρόνων. Σε ό,τι αφορά τη διαμονή των εργαζομένων έχουμε καταγγελίες από συναδέλφους μας ότι μένουν σε κοντέινερ, κοιμούνται δίπλα σε τουαλέτες ή και μέσα σε τουαλέτες, ακόμη και σε παραπήγματα. Επίσης είχαμε καταγγελίες εργαζομένων που δεν πληρώθηκαν και δόθηκε λύση με την επέμβαση του Συνδικάτου. Πολλές φορές για να μπορέσουν να πάνε στο ξενοδοχείο και μιλάμε ακόμη και πεντάστερα ξενοδοχεία, πρέπει να διασχίσουν αποστάσεις μέσα από χωράφια. Μας έχουν μεταφέρει ακόμη και εικόνα να τους κυνηγάνε σκυλιά για να μπορέσουν να πάνε σε πεντάστερα ξενοδοχεία στη Σιθωνία. Έχουμε μια επανάληψη συνθηκών τις οποίες τις βιώνουμε κάθε χρόνο» τονίζει ο κ. Μπρανίκας.

Λιγότερα ένσημα
Ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού είναι νέα παιδιά που… κυνηγούν το μεροκάματο. «Στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική στην παρούσα φάση -γιατί όσο περνάνε οι μέρες αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί- μιλάμε για πάνω από 50.000 εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού και οι οποίοι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο που θα είναι η φουλ σεζόν που λέμε θα είναι ακόμη περισσότεροι. Οι καταγγελίες που μας έρχονται είναι περιορισμένες δεδομένου ότι πολύς κόσμος φοβάται να καταγγείλει κάτι από τον εργασιακό του χώρο. Όμως έχουμε περιπτώσεις όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες όπου συνάδελφοί μας που δουλεύουν σε μπιτς μπαρ, σε ξενοδοχεία, σε ταβέρνες εργάζονται 6 μέρες από τις 7 της εβδομάδας ή και 7 στις 7 μέρες της εβδομάδας και πολλές φορές πάνω από 10-12 ώρες. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές δεν παίρνουν και την ασφάλιση την οποία θα έπρεπε να έχουν, οι εργοδότες τους κολλάνε ένα-δύο ένσημα. Πολλές φορές δεν τους κολλάνε και καθόλου ένσημα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *