Tuesday , 16 April 2024

Τουρκία: Μακραίνει η λίστα των νεκρών – “Φουντώνουν” τα σενάρια για αναβολή των εκλογών

Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων του Εγκέλαδου. Πάνω από 23.000 είναι οι νεκροί του φονικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «λάβωσε» της περασμένη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), στην Τουρκία ο απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανέρχονται σε 20.665 ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717. Περισσότεροι από 3.466 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία και ως εκ τούτου ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 23.341.

Μάχη των σωστικών συνεργείων με το χρόνο

Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια των κτισμάτων που κατέρρευσαν σαν χάρτινα τραπουλόχαρτα. Διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια μια μητέρα και το μόλις 10 ημερών μωράκι της. Όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Νεκροί ανασύρθηκαν και οι Έλληνες Γιώργος και την Νίντα Αντύπα καθώς το τουρκικό συνεργείο εντόπισε αρχικά το πτώμα του άνδρα κάτω από τόνους τσιμέντου ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε και το άψυχο σώμα της γυναίκας.
Όσο περνούν οι ώρες την αγωνία για τη διάσωση επιζώντων στα χαλάσματα διαδέχεται η οργή και τα ερωτήματα για το πώς έφτασαν σύγχρονα κτίρια, που κατασκευάστηκαν μόλις μέσα στην τελευταία πενταετία, να καταρρεύσουν σαν… χάρτινα κτίρια. Εν τω μεταξύ συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα ο κατασκευαστής ενός 12όροφου πολυτελούς κτιρίου που κατέρρευσε στο Χατάι.
Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι. Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.


Σενάρια αναβολής των εκλογών
Μέσα στις δραματικές ώρες και στις εκατόμβες νεκρών που ζει η Τουρκία «φουντώνουν» τα σενάρια για αναβολή των εκλογών στη γείτονα χώρα σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο η Τουρκία να έχει καταφέρει να επουλώσει τις πληγές της ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι για τον Ερντογάν θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που θα έχει ν’ αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. Η αναβολή των εκλογών θεωρείται ένα σενάριο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.


Για την Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο αποτιμά θετικά μια τέτοια εξέλιξη. «Είμαστε λίγο πιο ευέλικτοι», τονίζουν πολιτικοί κύκλοι χαρακτηριστικά, αφού μειώνεται αισθητά η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *