Τουλάχιστον ένας μισθός ετησίως θα κάνει… «φτερά» από τους μισθωτούς, εφόσον ισχύσει στην πράξη η νέα μείωση του αφορολόγητου, όπως δηλώνει στo thesseconomy.gr ο οικονομολόγος MSc – φοροτεχνικός, Δημήτρης Πανοζάχος. Σύμφωνα με τον κ. Πανοζάχο, η ετήσια επιβάρυνση από το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο, που έχει ήδη ψηφιστεί και, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα ισχύσει από το 2020, θα είναι τουλάχιστον 650 ευρώ ετησίως!
Ο ίδιος τονίζει ότι όσο η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοσιονομική κατάσταση με συνεχείς παροχές, από τη μία, και με την αδυναμία προσέλκυσης ουσιαστικών και μεγάλων επενδύσεων, από την άλλη, τόσο πιο δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η νέα μείωση του αφορολόγητου. Μάλιστα, χαρακτηρίζει το μέτρο καταστροφικό για την πλειοψηφία των Ελλήνων, λέγοντας ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμα και μισθωτοί ή συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο από 500 ευρώ!
Όχι άλλη αφαίμαξη…
«Η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό –που τόσο περήφανα δήλωνε η κυβέρνηση ότι αύξησε– τους υποχρεώνει να καταβάλουν το σύνολο της ετήσιας αύξησης που εισπράττουν σε επιπρόσθετο φόρο εισοδήματος», υπογραμμίζει ο κ. Πανοζάχος ο οποίος επισημαίνει ότι αν ο πραγματικός στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η επιπρόσθετη φορολογική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, τότε η ενδεδειγμένη λύση είναι η ταυτόχρονη νομοθέτηση ενός αρχικού –εισαγωγής στη φορολογική κλίμακα- συντελεστή φορολόγησης.
Αναγκαίος ένας μειωμένος συντελεστής
«Η νομοθέτηση ενός πολύ μειωμένου συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων, για παράδειγμα με 1% ή 2% για τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από 12.000 ευρώ, θα ήταν μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης και ταυτόχρονα επιχείρημα ότι η μείωση του αφορολόγητου στοχεύει στην πραγματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση επιβεβαιώνει για ακόμη φορά την αντιπαλότητα της με τη μεσαία τάξη της χώρας», καταλήγει.