Thursday , 25 April 2024

Χιόνια και τσουχτερό κρύο έφερε η “Μήδεια” στη Βόρεια Ελλάδα-Ασθενής χιονόπτωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Με χιόνια και τσουχτερό κρύο έχει ήδη “επισκεφθεί” τη Βόρεια Ελλάδα η η κακοκαιρία “ Μήδεια”. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, ενώ ασθενής – μέχρις στιγμής – είναι η χιονόπτωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης και πιο έντονη στα ορεινά του νομού, δηλαδή στο Χορτιάτη (βλ. φωτό) και το Ωραιόκαστρο.

Οι θερμοκρασίες την ίδια ώρα βρίσκονται σε “ελεύθερη κατυάδυση”, με το θερμόμετρο στη Φλώρινα στους -6 βαθμούς Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί μέχρι και τηνεπόμενη Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να κοπάσει η κακοκαιρία, τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, αλλά και οι δήμοι.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) ανακοίνωσε ότι έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι,  ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια. Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα της, παντός τύπου σύμφωναμε την ΠΚΜ είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, που αναμένεται να εκδηλωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνουν βρίσκονται, επίσης, οι Δήμοι της ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση  του νέου κύματος ψύχους

Μέτρα ετοιμότητας με μηχανήματα και αποθέματα σε αλάτι έχουν λάβει και οι Δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε σε ενδεχόμενη χιονόπτωση να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στους δρόμους για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά ούτε και στις μετακινήσεις των πολιτών.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης από χθες και μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων λειτουργεί εντός των χώρων της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξενώνας φιλοξενίας αστέγων.

Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *