Thursday , 28 March 2024

Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων για το Πάσχα – Εντείνονται οι έλεγχοι στα διόδια -Θα “πέφτουν” πρόστιμα

Εντείνονται από σήμερα, ενόψει του Πάσχα, οι έλεγχοι της Αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ, που είχε προαναγγείλε νωρίτερα σήμερα η Κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη με τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού τις ημέρες του Πάσχα.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Οι μετακινήσεις που θα απαγορεύονται είναι:

-Αγροτικές, γεωργικές εργασίες και συγκεκριμένα η συγκομιδή προϊόντων (μάζεμα ελιάς)
-Συνάντηση με δικηγόρο και παρουσία σε εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων
-Επίσκεψη σε υποθηκοφυλακεία

Μετάβαση στη φορολογική κατοικία
-Ιατρικές επισκέψεις με βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό (θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από επίσημη δομή)

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση σε άλλο νομό

-Λόγους εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»)
-Λόγους υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή)
-Κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου)
-Επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους
-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9)
-Φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους
-Μάλιστα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται:

Δύο θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες. Το πρώτο θα είναι 300 ευρώ για αναίτια μετακίνηση και το δεύτερο 500 ευρώ για ψευδή βεβαίωση. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με ποινικές κυρώσεις.

Η Αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν “Πάσχα στο χωριό”. Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφεριακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω. 

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Α.Πελώνη

«Υπάρχει κόπωση αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα για να κερδίσουμε το μετά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά», σημείωσε από την πλευρά της η κα. Πελώνη, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Για εφάπαξ μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε9, ενώ δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.

Να σημειωθεί ότι για τις περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή λόγων υγείας η απόφαση προβλέπει διορία 48 ωρών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται εξειδίκευση των μέτρων στη διάρκεια της ημέρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *