Thursday , 28 March 2024

Ανησυχίες και διαφωνίες λοιμωξιολόγων για την αποδοτικότητα των εμβολίων έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και για το ενδεχόμενο 3ης δόσης

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων του covid-19 και ιδιαίτερα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ενώ ακόμη και μεταξύ των λοιμωξιολόγων υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητά τους.

“Πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων. Ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν” και “Η μετάλλαξη είναι από Κρήτη μέχρι Βόρεια Ελλάδα” τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ενώ έκανε λόγο για ετοιμασία τρίτης δόση του εμβολίου για να «καλυφθεί» το νέο στέλεχος του ιού και γιαενδεχόμενο καθολικού lockdown “για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα”. Ερωτηθείς, επίσης, αν οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο όπως σημείωσε – ότι είναι περισσότερο  μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα. Σχετικά, δε, με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις, είπε πως δυστυχώς ειδικά για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.« Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο»

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, από την πλευρά του δήλωσε πως χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη για να εξαφανίσουμε τη διασπορά, προσθέτοντας πως “δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Αν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη οι εταιρείες μπορεί να κάνουν στόχευση στο μεταλλαγμένο κομμάτι του ιού και να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και για τη μετάλλαξη”. Επίσης, δήλωσε εμφατικά ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στη βιβλιογραφία για χορήγηση τρίτης δόσης. Ανέφερε, πάντως, επίσης πως υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε άρρωστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα προστασίας και περιορισμού είναι τα ίδια με ή χωρίς αυτά τα στελέχη, αυξημένα βέβαια. «Κάποιος που μπορεί να έχει αντισώματα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το επόμενο που μπορεί να διαφέρει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα να επαναμολύνει» ανέφερε. «Τα δυο mRNA εμβόλια καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος όπως φαίνεται. Για τα άλλα στελέχη όταν δεν καλύπτουν ελαττώνεται η δυνατότητα κάλυψης κατά ένα ποσοστό… Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει κάποιες εποχές 25% άλλες εποχές που καλύπτει 60 με 70%, τα ποσοστά 90 – 95% στα οποία ακούμε και έχει συνηθίσει ο κόσμος είναι εξωπραγματικά. Το 50% δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμα, θα δοθούν» σημείωσε. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *