Saturday , 27 April 2024

Ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα: Κάθε χρόνο κάνουν “φτερά” 11-12 εκατ. ευρώ

Του Γ. Κατσιάνη

Σε κοινωνική μάστιγα για χιλιάδες πολίτες τείνουν να εξελιχθούν οι ηλεκτρονικές απάτες.

Όπως αποκάλυψε στην TV100 ο ειδικός σύμβουλος για θέματα ηλεκτρονικής απάτης, Φώτης Γροντάς, οι απώλειες στην Ελλάδα ανέρχονται ημερησίως σε 30.000-35.000 ευρώ ενώ στην Ε.Ε. ξεπερνούν το ποσό των 50 δισ. ευρώ, ετησίως.

“Το 90% των περιστατικών ηλεκτρονικής απάτης αφορούν επενδύσεις, αξίας εκατομμυρίων ευρώ που καταστρέφουν ανθρώπους και επιχειρήσεις, οικονομικά”, τόνισε ο κ.Γροντάς και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιτήδειοι.

“Έρχονται σε επαφή και τους ζητούν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα με την υπόσχεση ότι τα κέρδη θα είναι μεγάλα. Για παράδειγμα, έχουμε περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι έδωσαν τις αποταμιεύσεις και δανείστηκαν από φίλους τους για να δώσουν τα χρήματα στους απατεώνες να τα επενδύσουν”, σημείωσε ενώ επέρριψε ευθύνες στην Πολιτεία για την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου.

“Ξαφνικά στο λογαριασμό μου εμφανίζονται 10.000 ευρώ. Κανονικά η τράπεζα θα έπρεπε να ελέγξει το ποσό αυτό. Για παράδειγμα, οι fintech (smart banks) του εξωτερικού δεν υπάρχει περίπτωση να κατατεθεί ποσό 2.000-3.000 ευρώ και να μην ζητηθούν παραστατικά”, σημείωσε ο κ. Γροντάς και κάλεσε τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης να καταγγέλλουν τα περιστατικά στις αρχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *