Monday , 6 May 2024

Θεσσαλονίκη: Πέντε γεγονότα του 2023 που θα θυμόμαστε για πάντα

Τέμπη, 28 Φεβρουαρίου: Η πιο μουδιασμένη μέρα του 2023 για την Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η χρονιά που φεύγει άφησε στιγμές ανεξίτηλες στη μνήμη μας. Ζήσαμε πολλά. Ίσως πολλά παραπάνω απ’ όσα μπορεί να αντέξει το μυαλό μας. Το thesseconomy.gr επέλεξε πέντε γεγονότα – σταθμούς στη ζωή των κατοίκων της πόλης που έχουν ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο ισόποσο με τα γεγονότα που συνόδευσαν:

28 Φεβρουαρίου: Η τραγωδία των Τεμπών
Η τραγωδία των Τεμπών που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα με 57 νεκρούς και περίπου 85 τραυματίες. Η επιβατική αμαξοστοιχία Ιντερσίτι που πραγματοποιεί το νυχτερινό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη συγκρούεται μετωπικά με εμπορικό τρένο στην περιοχή του Ευαγγελισμού, στα Τέμπη. Η χώρα βυθίζεται στο πένθος, η πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης θρηνεί. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το ΠΑΜΑΚ θρηνούν τους φοιτητές τους που χάθηκαν τόσο πρόωρα και τόσο άδικα στο δυστύχημα. Στον απόηχο της μεγάλης τραγωδίας πραγματοποιούνται απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

18 Μαΐου: Στις ράγες το μετρό Θεσσαλονίκης με επιβάτες
Στις 18 Μαΐου οι συρμοί του μετρό Θεσσαλονίκης έκαναν το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο από τη στάση του «Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού» με επιβάτες τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Θεσσαλονικείς και δημοσιογράφους. Επιβιβάστηκαν στα βαγόνια από το «Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό» και αποβιβάστηκαν στον τερματικό σταθμό, στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Διέσχισαν όλο το μήκος της κύριας γραμμής. Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο έγινε γεγονός!

12 Ιουλίου: Η απόφαση για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
Ένα χτύπημα στην οπαδική βία έδωσε το το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Ο 19χρονος Άλκης Καμπανός έπεσε νεκρός την 1η Φεβρουαρίου του 2022 στα σκαλοπάτια της εισόδου της πολυκατοικίας του επί της οδού Θεοδώρου Γαζή 18, στη Χαριλάου. Στις 12 Ιουλίου οι δικαστές καταδίκασαν τους 12 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Άλκη με βαρύτατες ποινές για ειδεχθείς πράξεις. Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες, ενώ το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης στους υπόλοιπους κατηγορουμένους. Η οικογένεια του αδικοχαμένου Άλκη άσκησε έφεση ζητώντας ακόμη αυστηρότερες ποινές. Η έφεση έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα Εφετών.

4 Οκτωβρίου: «Έφυγε» ο Γιάννης Ιωαννίδης
Στις 4 Οκτωβρίου του 2023 ο ελληνικός αθλητισμός βυθίζεται στο πένθος με το θάνατο του προπονητή –θρύλου, του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών. Ο «Ξανθός», όπως ήταν γνωστός, αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ βάζοντας την «υπογραφή» του σε μεγάλες επιτυχίες του αθλήματος. Υπήρξε προπονητής του Άρη, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ αλλά και της εθνικής ομάδας μπάσκετ, ενώ είχε διατελέσει και υφυπουργός Αθλητισμού. Στις 6 Οκτωβρίου τελέστηκε η κηδεία του στα κοιμητήρια της Θέρμης. Νωρίτερα η σορός του σπουδαίου προπονητή είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Αλεξάνδρειο, όπου δοξάστηκε και αγαπήθηκε.

24 Δεκεμβρίου: Θρήνος με το θάνατο του Βασίλη Καρρά
Παραμονή Χριστουγέννων η είδηση θανάτου του λαϊκού τραγουδιστή Βασίλη Καρρά σκόρπισε θλίψη στο πανελλήνιο και στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας. Ο λαϊκός βάρδος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Στις 26 Δεκεμβρίου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου πλήθος κόσμου συνέρρευσε για τον αποχαιρετήσει καθώς η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Την επόμενη μέρα, ο Βασίλης Καρράς ετάφη στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το οποίο πλημμύρισε από πολίτες που τον χειροκρότησαν για τελευταία φορά.

Σε λίγες ώρες αποχωρεί το 2023. Ανατέλλει το 2024 με την προσμονή και την ελπίδα να φέρει καλύτερες στιγμές στις ζωές όλων μας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *