Thursday , 25 April 2024

Με ευχές αλλά και έντονη ανησυχία για τη νέα σχολική χρονιά ο αγιασμός και το πρώτο κουδούνι- “Καμπανάκια” από Ν.Τζανάκη και Μ.Παγώνη

Με ευχές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και κριτική από τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ελλιπή μέτρα προστασίας των μαθητών, όπως και με γερά “καμπανάκια” για τα αναμενόμενα κρούσματα στα παιδιά από τους ειδικούς τελέστηκε ο αγιασμός και χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας σήμερα το πρωί.

την ευχή η σχολική χρονιά να κυλήσει ομαλά και με ασφάλεια απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καλωσορίζοντας τους μαθητές του 87ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης στον αγιασμό, ο οποίος έλαβε χώρα στο προαύλιο με αντιπροσωπεία μαθητών και με τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Απευθυνόμενη στους μικρούς μαθητές η υπουργός Παιδείας είπε: “Θέλω να ευχηθώ μια πολύ καλή σχολική χρονιά για όλους. Να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς τα παιδιά, στους δασκάλους σας, στους γονείς σας, στα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί όλοι φροντίζουν ούτως ώστε να έχετε το πιο ασφαλές περιβάλλον στο σχολείο. Φέτος θα αλλάξουν πράγματα στο σχολείο, θα έχετε νέα μαθήματα όπως ο εθελοντισμός, η προστασία του περιβάλλοντος για να σας δώσουν ακόμα περισσότερα ερεθίσματα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και στους γονείς που παρακολουθούν με αγωνία την πρώτη μέρα στο σχολείο. Να ευχηθώ και πάλι καλή σχολική χρονιά, με ασφάλεια πάνω από όλα και ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι”

Στη συνέχεια κατά την αποχώρησή της προέβη στην παρακάτω δήλωση: “Ξεκινάμε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Έχουμε τους εκπαιδευτικούς που είναι εμβολιασμένοι άνω του 80% αν βάλουμε και το ποσοστό που έχει ήδη νοσήσει, το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Έχουμε μια τεράστια κάλυψη που δεν είχαμε πέρυσι, έχουμε ένα αυξημένο πρωτόκολο σε σχέση με πέρσι. Όταν προκύπτει κάποιο κρούσμα η ειδική επιτροπή έχει εισηγηθεί πάρα πολλά αυξημένα εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά τεστ. Αν υπάρξει κρούσμα μέσα σε τμήμα τα παιδιά που είναι κοντά στον μαθητή θα κληθούν να κάνουν εφτά τεστ την εβδομάδα. Ακολουθούμε τη διεθνή τάση που υπαγορεύει χρήση μάσκας, δυνατότητα εμβολιασμού και παρά πολλά τεστ, τα οποία θα είναι δωρεάν από το κράτος”.

“Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες πάντα τα παιδιά θα τρέχουν προς το αύριο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Facebook, με ευχές για “καλή σχολική χρονιά” σε όλους και όλες, “δύναμη, υπομονή, φροντίδα στους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους τους”, ενώ επισημαίνει επίσης ότι “τα σχολεία άνοιξαν σχεδόν όπως έκλεισαν τον Ιούνη. Χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία φροντίδα για μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις, χωρίς περισσότερα μέτρα προστασίας, περισσότερους εκπαιδευτικούς ή περισσότερες αίθουσες”.

Η Κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της, τόνισε από τηνπλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και πρόσθεσε: “Κανένα μέτρο προφύλαξης δεν πάρθηκε. Ο συνωστισμός στις τάξεις επαναλαμβάνεται. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Και το απαράδεκτο θα κλείνει τμήματα μόνο όταν έχουν κολλήσει μαζικά οι μαθητές τον ιό και τον έχουν μεταφέρει στην οικογένεια τους”

“Καμπανάκια” από Ν.Τζανάκη και Μ.Παγώνη

Έντονη ανησυχία, πάντως, προκαλούν οι προβλέψεις των γιατρών για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα φέρει η μετάλλαξη “Δέλτα” στους μαθητές λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δηλώνει στο iatropedia.gr, χαρακτηριστικά: “Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί, δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν”. Κατά τον ίδιο και σύμφωνα πάντοτε με τα ναθηματικά μοντέλαπροβλέψεων του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1,5% των εν λόγω 50.000 παιδιών ενδέχεται να εκδηλώσει πιο βαριά συμπτώματα και ενδεχομένως να χρειαστεί νοσηλεία.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίστηκε σήμερα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά), Ματίνα Παγώνη, όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο συγχρωτισμός των παιδιών στις σχολικές αίθουσες, στη διασπορά του κορωνοϊού. 

“Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε” δήλωσε σχετικά στον τηλεοπτκό σταθμό ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε περίπου 20 ημέρες και ότι “μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ αλλά δεν θα έχουν τα συμπτώματα των μεγαλυτέρων που ταλαιπωρούνται από υποκείμενα νοσήματα”.

Η ίδια προτείνει την αποστολή συνεργείων εμβολιασμού στα σχολεία, προσθέτοντας ότι «ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%. «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *