Friday , 29 March 2024

Πρωτοχρονιάτικες απολύσεις προσωπικού

Του Γ. Κατσιάνη

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, από το 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, η συνολική απασχόληση στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα μειώθηκε από 39.557 σε 31.163 εργαζόμενους (-21,2%).  

Επιπλέον, στη χώρα μας το 2020 αντιστοιχούσε ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 324 κατοίκους όταν στην Ευρωζώνη αντιστοιχούσε ένας τραπεζοϋπάλληλος για 186 κατοίκους.

Απόλυση ή εθελουσία

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) κατήγγειλε ότι παραμονή Χριστουγέννων, 30 υπάλληλοι που απασχολούνται σε θυγατρική εταιρία της τράπεζας Πειραιώς κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην απόλυση ή την εθελοντική παραίτηση από την 1η Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για εργολαβικούς εργαζόμενους, οι οποίοι ενώ εκτελούν τραπεζικό έργο, αμείβονται με τη σύμβαση της ΓΣΕΕ, γεγονός που συνεπάγεται χαμηλότερες αμοιβές και λιγότερα προνόμια για τους ίδιους», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στις υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), Μανώλης Μπεμπένης.

Επιπλέον, ο κ. Μπεμπένης σημείωσε ότι όλο και περισσότερες τράπεζες θέτουν σε εφαρμογή προγράμματα εθελούσιας εξόδου, με σκοπό την αντικατάσταση του προσωπικού.

«Διώχνουν τραπεζοϋπαλλήλους και προσλαμβάνουν εργολαβικούς εργαζόμενους», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ σύμφωνα με το ΕΚΑ «πριν από έναν χρόνο περίπου 25 συνάδελφοι οδηγήθηκαν στην έξοδο με παρόμοιο τρόπο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *