Thursday , 28 March 2024

Πρωτοχρονιάτικο «δώρο» σε 343.669 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ

Του Γ. Κατσιάνη

Με θετικό τρόπο ολοκληρώνεται η χρονιά για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες καθώς μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν επιστροφή χρημάτων από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019.

Η θέσπιση ενός νέου συστήματος πληρωμής εισφορών, στο οποίο ο ασφαλισμένος θα επιλέγει το ύψος των ασφαλίστρων που θα καταβάλλει κάθε μήνα από την 1η Ιανουαρίου του 2020, είχε ως αποτέλεσμα 343.669 ασφαλισμένοι να αποκτήσουν μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, μετά την εκκαθάριση των εισφορών για το προηγούμενο έτος σε 1.503.043 ασφαλισμένους.  

Παρά την πρόθεση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ να καταβάλλει τα αντίστοιχα ποσά μέχρι «τις 15 Δεκεμβρίου στο λογαριασμό που έχουν δηλώσει» στον ΕΦΚΑ, αυτό δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα το νέο… ραντεβού να μετατεθεί μέχρι και την προσεχή Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι ο κάθε ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να αλλάξει κατηγορία και να πληρώνει διαφορετικό ασφάλιστρο, μετά από ένα χρόνο, υποβάλλοντας σχετική δήλωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr, γεγονός που επηρεάζει τόσο το κόστος των πλασματικών, όσο και το ύψος της σύνταξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *