Friday , 29 March 2024

Πρόγραμμα για δημιουργία e-shops βιοτεχνικών επιχειρήσεων ζητά το ΒΕΘ

Tην ανάγκη υλοποίησης δράσης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για την επιδότηση και των βιοτεχνικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους, αντίστοιχη με αυτή που αναμένεται να τρέξει για το λιανεμπόριο, επισημαίνει σε επιστολή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.


Μάλιστα το ΒΕΘ ζητά να μην είναι υποχρεωμένοι οι βιοτέχνες, που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία του e-shop, αναμένοντας την έγκριση και την εκταμίευση της δαπάνης που ήδη έχουν προκαταβάλει. Σημειώνεται πως στην προδημοσίευση του «e-λιανικό» προβλέπεται η πληρωμή της κατασκευής του e-shop, από τον ίδιο τον έμπορο. “

Όπως αναφέρει το ΒΕΘ “η νέα δράση «e-λιανικό», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020 θεωρούμε ότι είναι επίκαιρη και ιδιαίτερα στοχευμένη ώστε να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά καταστήματα. Η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε επιχείρηση αν θέλει να επιβιώσει τόσο στον καιρό της πανδημίας του COVID-19, όσο και στους μελλοντικούς καιρούς καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο υποκαθιστά ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του παραδοσιακού λιανεμπορίου» αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία υπογραμμίζεται πως «η ίδια αναγκαιότητα όσον αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων, υπάρχει και στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις τόσο στο χώρο της μεταποίησης, όσο και στο χώρο της τεχνικής υπηρεσίας, έχουν την ανάγκη της στήριξης από την πολιτεία για τον ψηφιακό τους εκσυγχρονισμό. Επίσης, είναι γνωστό στον καθένα μας, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις περισσότερες φορές επιλέγουν τόσο τη μεταποίηση ή την τεχνική υπηρεσία (ως κύρια δραστηριότητα) όσο και το λιανικό εμπόριο των προϊόντων που παράγουν ή των εμπορευμάτων που διακινούν (ως δευτερεύουσα δραστηριότητα)”.


Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ ζητά να προετοιμαστεί μια νέα δράση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την επιδότηση και των βιοτεχνικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους.
“Οι μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στα αναπτυξιακά προγράμματα με το υστέρημά τους και όχι με το πλεόνασμά τους, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν την τελευταία δεκαετία, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί, να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί η πρότασή τους και όχι αντιστρόφως. Να μην υποχρεωθούν δηλαδή να χρηματοδοτήσουν εξ’ ιδίων την επένδυση και κατόπιν να αναμένουν την έγκριση και την εκταμίευση της δαπάνης που ήδη έχουν προκαταβάλει” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *