Friday , 29 March 2024

«Πρόσω ολοταχώς» και για τρίτη συνεχή θητεία οι πρόεδροι των επιμελητηρίων

Του Γ. Κατσιάνη

«Δεν γνωρίζω αν ο υπουργός Ανάπτυξης θα αποδεχθεί την πρόταση μας για κατάργηση της απαγόρευσης της τρίτης θητείας προέδρου», μου απάντησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Γιάννης Μασούτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Αν και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, έχουν φτάσει στα αυτιά μου πληροφορίες που αναφέρουν ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να άρει το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλοί πρόεδροι, των οποίων η θητεία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, οπότε και θα γίνουν οι επιμελητηριακές εκλογές.

Βέβαια, η προσπάθεια για την κατάργηση της σχετικής απαγόρευσης είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια και συγκεκριμένα επί θητείας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μίχαλου, χωρίς όμως επιτυχία.                                                                                                                                                                            Το χρονικό της αναβλητικότητας των επιμελητηριακών εκλογών

Για την ιστορία, πάντως, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια της χώρας επρόκειτο να πραγματοποιηθούν κανονικά τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου του 2021, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά  διεξαγωγής των εκλογών για το διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2022. Μετά την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της χώρας «παγώνουν» εκ νέου την εκλογική διαδικασία στα επιμελητήρια, μεταθέτοντας τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για τα τέλη του 2023. 

Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι κερδισμένοι από τη παράταση είναι οι νυν διοικήσεις των επιμελητηρίων, οι οποίες θα επιμηκύνουν την θητεία τους κατά δύο χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *