Friday , 29 March 2024

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ έπληξε την Κρήτη – Αναφορές για υλικές ζημιές

Ισχυρή δόνηση, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, έπληξε σήμερα, λίγο μετά τις 9.15 π.μ., το Ηράκλειο Κρήτης και επηρέασε όλο το νησί, με τις πρώτες εικόνες να καταδεικνύουν ότι προκλήθηκαν ζημιές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν και δύο εγκλωβισμένοι, ένας σε εκκλησία στο Αρκαλοχώρι και ένας σε οικία στο Πατσίδερο.

Κατά τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο της μεγάλης δόνησης εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της Άρβης, στο νότιο Ηράκλειο. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10,8 χιλιόμετρα.

Όπως προκύπτει από φωτογραφίες που δημοσιεύουν τοπικά ΜΜΕ, υπάρχουν ζημιές στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Βράχοι έπεσαν σε δρόμους, ενώ τουλάχιστον ένα κτήριο που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την ισχυρότατη δόνηση.

Ο κόσμος έχει αναστατωθεί και βγήκε στους δρόμους. Κλίμα αναστάτωσης επικρατεί και σε πολλές σχολικές μονάδες, καθώς γονείς τηλεφωνούν, για να διαπιστώσουν εάν είναι καλά τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν σε κτίσματα, ναούς και στύλους της ΔΕΗ, που έχουν υποχωρήσει.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen ότι «ήταν ισχυρή σεισμική δόνηση και είχε μεγάλη διάρκεια. (…) Υπήρξε ανησυχία, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές για υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες κανενός. Στα περισσότερα σχολεία τα παιδιά βγήκαν στις αυλές των σχολείων».

Ισχυροί μετασεισμοί

Μετά τον κύριο σεισμό ακολουθούν αισθητοί μετασεισμοί. Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε αισθητός μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ στο ίδιο σημείο, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται 11,2 χιλιόμετρα.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός ήταν 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 13,4 χιλιόμετρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *