Tuesday , 19 March 2024

Συναγερμός σε Ισραήλ-Ιταλία-Γαλλία για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη – Κλείνει σύνορα η Ε.Ε. για αφρικανικές χώρες

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, αλλά και στο Ισραήλ και άλλες χώρες, εξαιτίας της νέας επικίνδυνης – κατά τους επιστήμονες – μετάλλαξης του κορωνοϊού (παραλλαγή B.1.1.529), η οποία εντοπίστηκε στις χώρες της νότιας Αφρικής. Η εν λόγω παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, σύμφωνα με νοτιοαφρικανούς επιστήμονες.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική”, έγραψε σήμερα στο Twitter από την πλευρά της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε με δήλωσή της: “Η Επιτροπή (σ.σ. Κομισιόν) θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529”.

Η Ιταλία σήμερα απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες – συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί την Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γαλλία, η οποία θα αποφασίσει «τις επόμενες μέρες, αν όχι τις επόμενες ώρες» εάν είναι «αναγκαίο» να αναστείλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής του Covid-19, όπως δήλωσε επίσης σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Στο δε Ισραήλ έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας της χώρας – και πάλι σήμερα – έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα η νέα παραλλαγή B.1.1.529 του κορωνοϊού που βρέθηκε σε αφρικανικές χώρες σε άτομο που επέστρεφε στο Ισραήλ από το Μαλάουι, ενώ διερευνώνται δύο ακόμα “ύποπτες” περιπτώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *